Borcan Semantică-Semnificație

Borcan Semantică-Semnificație
Borcan Semantică-Semnificație

        Introduc acest subiect din motive de interes național și nu personale!Cuvântului BOR poate al doilea ca importanță după cuvântul OM cuvânt sacru cel mai important cuvânt al omenirii. Ambele cuvinte au fost create de către anonimii din strămoșii noștri geto-traco-daci (din sute de generații) care, peste 17 milenii, au fost stăpânii Regatului lui OM și al lui Burebista din care mai păstrăm circa 1/10.
        Datorită întâmplării de a avea două manuscrise legate de Dobrești (pe care le-am și publicat în primăvara lui 2021), am reușit să descoper ceva din predecesorii strămoși ai mei. Desigur doar cei purtători ai numelui Borcan, din păcate nu și a celor din ramurile maternale!
        Din păcate noi românii, majoritatea analfabeți până la marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, nu avem conștiința de a păstra și a cunoaște istoria familiei, a rudelor,etc. Sper ca și acest subiect să contribuie benefic pentru cititori. Cine n-are trecut nu este conștient de ceea ce reprezintă și n-are rădăcini în pământul strămoșesc, din păcate abandonat cu mare ușurință, superficialitate și egoism, de către milioane din ai noștri nu din ai lor!
        Dicţionarul Explicativ al Limbii Române este plin de falsuri și falsificări comandate pe vocabularul celei mai evoluate limbi ale OMenirii vocabular de circa 300000 de cuvine din care explicate circa 80000 multe prin împrumuturi din limbile migratorilor care ne înconjoară și care s-au infiltrat (în ultimul mileniu și jumătate) în spațiul nostru ancestral.
        La cuvântul Borcan găsim că este atestat în scris în anul 1746. Este vorba de binecunoscutul vas care este total neimportant față de multimilenarul nume de familie. Autorii, fac imediat o trimitere la bulgarul буркан (burkan, pronunție) care vorbește tot despre vas. Ca să fim manipulați ni se prezintă și cuvâtul unguresc borkancsó. Nu se vede că la borcan este adăugat inutil sufixul csó similar cum au făcut-o italienii la OM-ul nostru creind uOMo, adică omul lor! Iar savanți lumii îi consideră părinții românei prin limba artificială latina vorbită, de-a lungul timpului, doar de un număr restrâns de intelectuali. Dar și italiana este o limbă artificială și oficială creată în ultimile secole fără de care italienii din întreaga peninsulă nu s-ar înțelege deoarece vorbesc diverse graiuri locale. Noi, românii, deși avem doar câteva dialecte sau regionalisme ne înțelegem ușor cu orice chiar dacă nu știm ce înseamnă anumite cuvinte!
Deci, după autorii DEX-ului (care au lucrat în ultimul secol la "îmbunătățirea" lui) vecinii noștri migratori necunoscuți cu circa un mileniu şi jumătate în urmă, cu un vocabular rudimentar ne-au dezvoltat nouă limba! Nu mai vorbim că s-au infiltrat prin teroare în spaţiu românesc locuit de peste 15 milenii de neamul nostru. Ei n-au plătit, încă, nici măcar chiria lui Burebista!
        La obiectul borcan cunoscut, în DEX nu mai găsim nimic. Autorii dicționarelor explicative ale limbii noastre dau repede fuga și se inspiră din dicționarele vecine care nici nu existau ca neam cu un mileniu și jumătate înapoi. Nu este vorba doar de superficialitate ci, mult mai grav, de minimalizare a tot ceea ce a creat cel mai vechi popor din Europa care a răspândit cunoștiințele și cuvintele limbii pe un spațiu inimaginabil pentru noi, inclusiv până în Tibet, India, etc.
        La școală pe seama numelui Borcan unii copii făceau glume (doar pe la spate!) care mă afectau. Odată mi-am supărat rău părinții când i-am amenințat că-mi voi schimba numele. Nu mi-au aplicat corecția obișnuită cu cureaua pe fundul gol! Pur și simplu i-am mâhnit profund deoarece, deși nu știau să explice de ce trebuie să ținem la numele familiei, ei aveau un cult nescris și neafișat de a respecta numele familial dar și prenumele de botez puse copiilor!
        Nici nu bănuiam ce nume valoros și-au ales strămoșii mei când au adoptat numele de familie. Și trebuie spus că majoritatea românilor n-a nume de familie mai vechi de două secole! Numai boierii, feudalii,etc. aveau nume de familie multiseculare și aveau prin casă pe pereți un arborea genealogic cu strămoșii din care se trăgeau și de care mai aveau ceva date minimale!
        Majoritatea dintre noi nu știm mai nimic nici de bunici ce să mai vorbim de străbunici! De aceea nu avem forță mentală în noi și preferăm superficialitatea!
        Întâmplător, numele Borcan are peste trei mii de ani vechime și poartă o încărcătură semantică deosebită. Borcan este compus din cărămizile indivizibile (dacă le descompunem părțile nu mai au nici o semnificație / semantică) Bor și Can. Prima cărămida BOR este indivizibilă deoarece nu mai poate fi descompus în cărămizi care să aibă o semnificație pentru noi.
Despre CAN nu vom insista. Are cel puțin două cuvinte în care intră și care au semantici diferite, CANă și CANa - mecanismul ce permite scurgerea lichidului dintr-un butoi sau putină. CAN provine de la CANă (și nu de la CANa) prin renunțarea la vocala ultimă pentru "masculinizarea" numelui compus Borcan!
        Curios, BOR-ul din Borcan autorilor DEX-ului nu le trezește nici o curiozitate deoarece ei se mulțumesc cu cercetarea pe care ne-o prezintă de care am vorbit. Doar acest BOR pornește aventura cunoașterii și cunoștințele la care au ajuns strămoșii noștri din Regatul lui OM și al lui Burebista! Ce să ne mai mirăm dacă nu ne frapează operațiile pe creier efectuate de aceștia acum circa șase milenii!
        În vechime Steaua Polară / Steaua Nordului era reper de orientare pentru oameni și mai ales pentru pentru călători precum păstorii cu turmele prin munţi sau în transhumanță,etc.. Este vorba de oameniii care o vedeau pe cer, deci cei din emisfera nordică. Ca şi Luna, Soarele, şi alte stele vizibile pentru om, această stea a fost considerată ca fiind zeiţa / zeul BOR. De aici au apărut derivatele precum:
        1. Zeul BOReas considerat de grecii antici ca locuind într-o peşteră din nordul Traciei;
         2. BOReenii – oameni care locuiau în nord;
        3. HiperBOReienii – oamenii din nordul cel mai îndepărtat. Pe atunci erau identificaţi cu poporul din Carpaţi pe unde trecea o Țâţâna Lumii, axa care străpunge imaginar cei doi poli ai pălumântui,etc. Pe atunci nu nu se cunoșteau alte popoare nordice precum cele de astăzi,etc.
        4. Aurorele BOReale – legate de așa numite nopţi albe, mediatizate în ultimul timp datorită dezvoltării turismului,etc.
        Deşi în vechime cuvântul BOR avea o altă semnificaţie, cuvântul ascundea implicit o semantică practică dată de o metodă de identificare şi orientare către Nord, semnificaţie preluată de anumite derivate actuale precum aurorele boreale.
        În valea Timocului, Serbia, unde din vechime locuiesc românii cuceriţi ulterior de sârbi, există un oraş multimilenar numit exact BOR, care ține de o conştiinţă ancestrală a locuitorilor, legată de zeitatea BOR. Acum mai sunt milioane de români în fosta Iugoslavie asupra cărora continuă procesul de deznaționalizare. De la invazia sârbilor care le-au furat pământurile, i-au ucis, i-au slavizat, și le-au interzis dreptul la limba maternă chiar în biserică și școală! Scopul a fost evident slavizarea totală! Dar românii încă mai rezistă și se vor elibera de acest jug!
        În Cehia în Vest în triunghiul graniţelor cu fostele RFG şi RDG există de asemenea o localitate BOR.
        Ca o curiozitate chiar şi în îndepărtatul Sudan, Africa de Nord, există o localitate BOR.
        Dr. ing. Mircea Ţicleanu, unul dintre cei mai de seamă geologi români Cercetătorul Principal grad 1 (preocupat și de civilizațiile umane și de enigmele din Regatul lui OM și al lui Burebista, și nu numai)  a găsit că denumirea BORCAN era a unei comunități din Carpaţi de peste trei milenii. Mulți istorici vorbesc cu ușurință de triburi din Carpați. Pentru strămoșii noștri din Carpați, de acum trei milenii, tribul în sensul binecunoscut era o fază existențială depășită cu multe milenii înainte.
        Renumitul cercetător Gabriel Gheorghe (care din păcate a pierdut o parte din viață în temnițele regimului de ocupație sovietică ca și sute de mii dintre cei mai valoroși fii ai neamului) a prezentat un articol pe numele de BORCAN, de care se leagă un ritual străvechi cu înmormântare sau  incinerare. O persoană specială îndeplinea un ritual la înmormântarea căpeteniilor! Acesta avea un vas / cană în care punea rășină și alte ingrediente din care ieșea fum și miros cum iese din cădelnița unui preot unde arde tămâia o rășină sfântă sau sfințită. În țările fără brazi rășina / tămâia / smirna era la mare prețuire și adusă de negustori care călătoreau precum Marco Polo! Ritualul era legat cumva și de zeița BOR deoarece cel care era instruit ritual a primit numele de BORCAN.
        În Dobrești, Argeș (satul meu natal) există un deal căruia, din vremuri de mult uitate, localnicii îi zic Dealul Borcanilor! Nimeni nu știe de ce-i zice așa și de când. Curios este faptul că majoritatea celor locuiesc acolo se numesc Ilinca! În Dobrești a existat doar o singură familie cu numele de Borcan provenită din străbunicul meu Ion Borcan (împroprietărit în urma legii date de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza. Acesta a stârnit cuibul de viespi ai grecotimii fanariote, a boierilor fanarioți sau nu, ai călugărilor de la Atos și din toată țara care stăpâneau pământul țării. În loc să slujească pe Dumnezeu, nu le păsa de majoritatea românilor, fără pământ cu familii numeroase, care trăiau în bordeie și erau obligați să muncească pe nimic pământul acestora! Nu numai cu soția dar și cu copiii minori care ar fi trebuit să se joace dar mai mult să învețe carte.)
        Este posibil ca străbunicul să fi locuit în Dealului Borcanilor înainte de a se muta pe locul casei natale! Pentru a-l distinge mai ușor de alții cu numele Ion, probabil lui bunicul i-au adăugat numele Borcan iar ulterior a fost legalizat ca nume de familie pe legea inițiată tot de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza dar implementată abia în 75 de ani de domnie a regilor importați care au avut ca obiectiv trădarea Neamului Românesc și servirea obiectivului pangermanic pe Balcani! De marele Cuza ne-am bătut joc, l-am trădat, l-am exilat și i-am intrerzis să moară în pământul patriei sale pentru care în nici șapte ani a făcut enorm ceea ce nici n-au visat timp de un secol urmașii primului rege importat care l-a înlocuit!
        În vechime dacă nu aveai urmași era considerat un mare păcat. Nu se știa de ce unii nu au urmași și dădeau totdeauna vina pe biata femeie care și așa făcea un mare sacrificiu să-și părăsească zona natală și să se mute în zona soțului. Mai era o vorbă, dacă o fată nu se mărita în satul său se zicea că n-a avut noroc. Sunt motive multiple de nevoia de a fi aproape unii de alții. Dar cei care s-au căsătorit secole de-a rândul local au ajuns sterili sau au constatat că sunt bolnavi,etc. Acest fapt se datorează căsătoriilor între rude. Dacă ambii au o genă stricată, urmașii o moștenesc. Animalele sălbatice știu instinctiv de acest risc și de aceea leoaicele și regele lor își alungă fii masculi din familie. Nouă ne părea rău de cei alungați, dar dacă n-o făceau se încurcau cu surorile sau mătușile lor și deci era dezastru în timp. Viața fiind foarte grea, pentru supraviețuirea clanului familial, trebuia ca o pereche să aibă copii mulți. Dar resursele legate pe pământ precum hrana necesară și produsă pe suprafața familiei sau a stăpânului care o lucra cu multiple familii fără pământ. De aceea, de nevoie unii părăseau locul și se stabilea de regulă în locuri nelocuite și poate chiar foarte departe. Astfel legătura cu părinții și rudele sale se pierdea pe vecie deoarece fără mijloace de comunicare nu era timp de pierdut pentru vizite.
        În tot spațiul românesc, sunt zeci sau sute de familii cu numele de Borcan ! Este posibil ca unii să-și aibe originea în Dobrești, Argeș deoarece eu am aflat că un frate al străbunicului sau bunicului meu a plecat în lume! Este o temă interesantă, dar cine să investigheze? Similar se întâmplă și cu alte nume de familie, de locuri, de dealuri / munți, de sate / comune, de animale,etc. La nici un popor nu se regăsește așa ceva la scara ancestrală teritorială. La noi există un un mecanism genetic care transmite acești algoritmi de fabricare nume de orice fel inclusiv a orice cuvânt din vocabularul limbii cea mai evoluată de pe planetă.
        Cum am spus deja, în sat numele de familie Borcan este în prezent purtat numai de familia străbunicului meu pe linie de tată, Ion I. Borcan. Acesta apare, trecut în actele de împroprietărire de la 1864, cu peste 7 pogoane ce erau din pământul moşiei Cantacuzino. Străbunicul era fiul lui Ion al cărui tată era Sandu Borcan. Probabil Sandu este o prescurtare de la prenumele milenar mai lung Alexandru care a fost prescurtat mai întâi în Lixandru sau Lisandru și apoi s-a înlăturat prefixul Li și consoana R! Alexandru s-a răspândit rapid și mult în lume după ce a fost purtat de către (a)românul Alexandru Macedon supranumit și Alexandru cel Mare!
        Azi în satul Dobrești, Sandu este folosit doar ca nume de familie! Dacă n-am greșit, aparţin celei de-a şasea generaţie provenită în ordine inversă din tatăl meu Gheorghe, Vasile, Ion, Ion, şi din Sandu primul cunoscut până în prezent și atestat în acte în satul şi comuna Dobreşti, Argeş. Din păcate este trist că numele legat de tatăl meu Gheorghe V. Borcan va dispare din satul Dobrești! Poate situația va fi salvată de Ionuț N. Borcan al șaptelea ca generație de urmași cunoscuți ca nume de Borcan.
        După cum deja am spus (legat de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza care a emis legea numelor de familie și a buletinului de identitate implementată cu viteza melcului de regii importați care aveau alte preocupări și n-au făcut mai nimic serios în circa 75 de ani nu în 7 ai lui Cuza!) până la începutul secolului 20 majoritatea românilor n-au avut nume de familie! La recesământul din 1840 în satul Dobreşti existau 53 de familii din care 28 cotate ca familii “de frunte”, 17 cotate “de mijloc” şi 8 familii cu văduve. Printre cele 53 de familii din sat apar 3 familii cu numele de Borcan:
        1. Familia Marin fiul lui Gheorghe Borcan cotată ca familie de frunte;
        2. Familia Ion fiul lui Sandu Borcan cotată ca familie de mijloc;
        3. Familia Radu fiul lui Matei Borcan cotată ca familie de mijloc.
Este cunoscut faptul că datorită greutăţilor vieţii de aici şi nu numai, unii bărbaţi din familiile Borcan din satul meu au plecat undeva în lume rupând complet legătura cu familia lor. Poate ei au contribuit la numele de familii Borcan sunt răspândite pe întreg cuprinsul ţării, şi probabil pe tot cuprinsul spaţiului românesc ancestral, şi nu numai.
        Cărămida ancestrală BOR a fost utilizată (de către strămoșii noștri anonimi din sute de generații) în construcţia unor toponime, nume de familie, chimie, unelte, etc. Desigur că numai unele din aceste denumiri poartă în sine sau a purtat substratul semantic originar legat indiscuabil de zeitatea BOR / Steaua Polară / Steaua Nordului, etc.

1 Dec 2004, actualizări: 19 Feb 2021, 7 Iun 2022, 10 Noi 2023

Gheorghe [Gheorghe, Vasile, Ion, Ion, Sandu,] Borcan