Burebista cel mai Mare Rege al Neamului Românesc

Burebista cel mai Mare Rege al Neamului Românesc

Burebista cel mai Mare Rege al Neamului Românesc

Domnie 82-44 îen (111- 44 îen), Statuie Ridicată de Napoleon Săvescu

         De peste 17 milenii, în prima jumătate a secolului I îen, într-o mare zonă centrată pe Munții Carpați și străbătută de Dunăre (care izvorăște în Munții Pădurea Neagră, Germania) exista o societate umană sedentară și foarte dezvoltată. În plus era unică în Europa deoarece depășise de mult faza tribală și era pe finalul epocii sclavagiste. În acest areal, acum circa 5 milenii se făceau chiar și operații pe creier! Cunoștiințele astronomice erau inimaginabile pentru acea vreme deoarece mijloacele de observare a mișcării astrelor, măsurare și calcul nu pot fi comparate cu tehnologia de care dispunem azi. De circa 7 milenii exista un sistem calendaristic cu o precizie a anului de 4 zecimale depășită doar prin calculul cu mijloacele noastre superevoluate! Traiul localnicilor era perturbat de atacurile celților, ale triburilor germanice la vest și a altor migratori la est și la nord. În plus dinspre sud creștea amenințarea armatelor Republicii romane de la începutul unui nou și mare imperiu de după cel al lui Alexandru cel Mare, aromânul nostru din zona Macedonia-Epir! Toate aceste condiții au constituit premizele necesare unificării într-un singur regat a tuturor regatelor strămoșilor noștri constituite în arealul geografic al celor trei ramuri ale geților, tracilor și dacilor. Trebuia să apară doar omul providențial cu conștiința și viziunea globală a neamului, cu voința mentală și cu puterea armată ca să realizeze acest obiectiv măreț și unic al neamului românesc!
        Burebista s-a născut în anul 111 îen la Argedava ca fiu al Regelui Burilor din Muntenia. Acesta va readuce neamul din spațiul carpato-dunărean-pontic în fruntea Europei acelei epoci. Cu doi ani înainte de a deveni rege, în anul 84 îen la 27 de ani, cucerește cetatea Costești din Munții Orăștiei, munți în care se va instala peste doi ani ca rege ce va reunifica regatele fărămițate ale geților, tracilor și dacilor neamuri înrudite dar risipite pe o zonă vastă a Europei. În aceeași perioadă la Roma, generalul Lucius Cornelius Sulla Felix (138-78 îen) va prelua puterea în republica romană. În vara lui 48 îen Acornion, solul și prietenul lui Burebista se întâlnește cu Pompei unul din pretendenții la conducerea republicii de la Roma, pe care a mizat și-a încercat să-l ajute Burebista. Din păcate a învins Cezar dar, foarte ciudat, ambii adversari n-au mai trăit decât 4 ani fiind asasinați în același an 44 îen!
        La Roma în fața lui Crasus și Pompei se impune Iulius Cezar care devine și primul împărat al imperiului. Dar și el este asasinat în același an cu Burebista însă asasinii lui se cunosc. Iulius Cezar se naște în anul 100 îen. Între 58-51 îen cucerește Galia proces descris în cartea sa De Bello Gallico. În 48 îen îl învinge pe unicul rival al său Pompei care purta tratative secrete Acornion solul lui Burebista. În 44 îen Cezar pregătea campania împotriva regelui Burebista dar este asasinat la vârsta de 56 de ani. Burebista își propune și realizează reunificarea Geților, Tracilor și Dacilor trei ramuri ale Neamului Românesc. În procesul de reunificare limba și religia au fost elemente fundamentale. Rolul limbii și religiei zalmoxiană, care tindea către monoteism, a constituit un mijloc puternic de neîntreruptă legătură a unității și frăției între toate comunitățile fărămițate ale neamului nostru. Conform acestei credințe strămoșii noștri plângeau la naștere și râdeau la moarte. Acest fapt le distrugea lașitatea (de care ne-am molipsit prin creștinism) din ei și-i determina să lupte fără frică cu dușmanii până la sacrificiul suprem. Burebista a unit neamurile într-un Regat respectat în Centrul și Răsăritul Europei, întinzându-și hotarele de la lacul Constanța (Elveția de azi) până dincolo de Nipru.
        Numele adevărat al lui Burebista s-a pierdut dar inteligența, puterea și vitejia lui în luptă aveau să-i aducă meritatul nume de Bu-Ere-Bu-Ist-As, Care-Era-Care-Este-Nu, adică Nemaipomenitul / Cum nu a mai Fost și nu mai Este. În acea perioadă a trăit genialul și admirabilul profesor Deceneu, cunoscut din vechile școli filosofice eline sau egiptene, ajungând la cel mai înalt grad de înțelepciune filosofică. Burebista a atras atenția prin acel umanitarism rar de care a dat dovadă căci judeca cu multă înțelepciune atât faptele umane, cât și cele divine. A început un proces de educare a supușilor, a ales și-a ierarhizat preoți capabili și pe care îi consulta și pe treburile statului. Astfel s-a înconjurat de consilieri care cântăreau faptele și acțiunile domniei cu mare înțelepciune. Sfetnicul său Deceneu știa ce înseamnă prudența și la ce te poți aștepta de la orice om. De aceea Burebista era foarte iubit de oamenii simpli care credeau că prin el vorbește un Dumnezeu.
        Se presupune că Burebista s-a născut în anul 111 îen în cetatea Argedava din Muntenia situată în zona Popești, lângă orașul Mihăilești, Giurgiu. Cercetările arheologice au descoperit acropola cetății geto-dacice Între zidurile cetății s-au descoperit colibe, vetre de foc, unelte, depozite de grâne, etc. Argedava era pe o terasă care domina Valea Argeșului fiind apărată pe trei părți de bălțile din luncă, iar pe a patra parte de trei șanțuri transversale și de un val de pământ. Istoricii Constantin C. Giurescu și Dinu Giurescu spun că Burebista a fost conducătorul Neamului Burilor din câmpia munteană cu administrația în cetatea Argedava (şi nu în zona Orăştiei cum s-a crezut): Capitala acestei mari stăpâniri a fost oraşul Argedava. Nu se ştie precis unde era situat. Se bănuieşte însă că în sudul sau în sud-vestul Carpaţilor. Unii l-au identificat cu Acidava, (jud Olt, spre Dunăre) alţii l-au aşezat pe râul Argesos, scria Constantin C. Giurescu în Istoria Românilor. Dar centrul administrativ al burilor ar fi fost Buridava în zona Ocnelor Mari!
        (Foarte curios, numele de Buri a fost purtat încă până la începutul secolului 20 de fermierii coloniști olandezi care stăpâneau Africa de Sud cucerită apoi de englezi după cele două războaie cu burii! Să fie pură coincidență inclusiv cu limba Dutch, Daci pronunție, atribuită olandezei?)
        Este posibil ca Burebista să fi mutat centrul militar administrativ la Buridava ceva mai aproape de ținta lui Sarmisegetuza centru viitorului regat unit al neamului! Prin anul 82 îen Burebista avea suficientă putere armată și începe procesul de unificare a neamului românesc. Burebista a fost și a rămas cel mai mare rege al Neamului Românesc care a unit cele trei ramuri ale acestuia: pe geți - ramura de răsărit și nord, traci - ramura de sud și pe daci - ramura de vest și nord. Astfel a creat cel mai mare regat pe teritoriul și din istoria Europei. Chiar dacă pentru un scurt timp, performanța sa este unică! Spațiul este vast, a făcut-o cu oastea călare dar și pe jos înfruntând uneori armatatele unor mici regi locali care n-au dorit și nu erau conștienți de Marea Unire a Neamului. Urmarea a fost pacificarea acestei zone și încercarea de a disciplina un neam plin de orgolii personale și înclinat să bea prea mult vin.
        Burebista a organizat administrația, a impus instruirea fizică și militară, le-a controlat robinetul la vin (prin limitarea terenurilor cu viță de vie), le-a impus respectarea ierahilor și executarea poruncilor primite de la aceștia. Astfel în câțiva ani a făurit un stat puternic ajungând să fie temut chiar și de imperiul roman fondat de către rivalul său Cezar care intenționa noi cuceriri în sudul și chiar la nord de Dunăre. Burebista a fost cel mai mare conducător și strateg militar al timpului care avea un consiliu format din tarabostes și care era sprijinit de marele preot Deceneu.
        Burebista a introdus măsuri administrative cu rol important în consolidarea și stabilitatea statului, a recrutat oameni noi pentru administrarea agriculturii, strângerea dărilor, supravegherea muncilor obștești obligatorii, etc. Astfel a realizat un sistem de fortificații, a introdus un sistem de legi coerent și și-a întărit propriul cult. A nimicit pe scordisci un trib celtic și-a alungat pe celţii infiltrați la sud de Dunăre în zonele tracilor şi ilirilor. Triburile germanice ale boilor și tauriscilor au fost şterse de pe faţa pământului după afirmția lui Strabon. În realitate au fost împinse după granița din Boemia dincolo de Praga zonă în care mai acționau și alte triburi germanice care doreau să cucerească spațiu spre est. Însuşi Iulius Caesar vorbeşte despre celţii care încercau să scape de furia dacilor. Astfel Burebista a reușit îndepărtarea celților spre vest, a temperat dorințele de cucerire ale triburilor germanice printre care boii din zona Boemia, a supus bastarnii ce se infiltraseră în regat dinspre est, a cucerit cetățile grecești de la Pontus Euxinus.
        Unificarea Geților, Tracilor și Dacilor s-a terminat în jurul anului 60-55 îen, când Burebista începe campania împotriva celților de pe Dunărea Mijlocie, Bazinul Panonic și împotriva cetăților de la Pontul Euxin, cucerind orașele grecești de la Olbia, până la Apollonia Pontica. Își mută centrul de putere și capitala la Costești, munții Orăștiei. Cu unele discontinuități (insulițe umane), Regatul Unit al lui Burebista, se întindea de la Salonic (și Munții Haemus azi Balcani) la Marea Baltică (la nord-est, mlaștinile Pripetului, curba Kiev - Moghilău din Belarus) și de la Boemia (și la hotarele lacului Constanța (Elveția de azi)) până dincolo de râul Nipru spre granița actuală dintre Rusia și Ucraina. 
        (Granița a fost modificată în favoarea Republicii Sovietice Socialiste Ucraina de către ucrainianul Hrusciov devenit președinte al URSS imediat după moartea lui Stalin. El le-a făcut și cadoul ghinionist Crimeea iar ucrainieniilor lacomi le-a intrat în cap că este a lor deși ei n-au administrat-o nici cinci decenii! Crimeea a aparținut de Regatul Unit al lui Burebista! Ea a fost stăpânită câteva secole de ruși după alungarea turcilor și tătarilor. Înainte de ruși Crimeea a fost cucerită parțial de către tătarii-rămășițe ale Hoardei de Aur. În partea de sud era Regatul Teodoru atacat de otomani care doreau controlul asupra întregii peninsule! În 1472 Ștefan cel Mare și Sfânt se căsătorește a doua oară (după decesul Evdochiei de Kiev, mama Elenei care a avut șansa să dea primul țar al rușilor) cu Maria de Mangop care moare în 1477. Ea a adus ca zestre domeniu Mangop din Regatul Teodoru condus de Isaac fratele Mariei și obedient turcilor. Ștefan cel Mare și Sfânt intervine și susține pe Alexandru nepotul lui Isaac (și al Mariei) care preia conducerea și lupta contra turcilor. Ștefan i-a trimis ajutor uman și material deși Moldova era după primul război cu turcii din iarna lui 1475, la Vaslui, după refuzul de a mai plăti tribut! După o rezistență de circa 6 luni Alexandru este ucis iar regatul este cucerit de otomani! Ca urmare Maria și apoi Ștefan ar fi fost conducătorii acestui regat iar Ștefan proprietarul domeniului Mangop căzut și acesta în mâna turcilor la sfârșitul lui 1475! Astfel Crimeea a intrat complet sub stăpânirea tătarilor și a turcilor în 1475 după ce turcii au cucerit Regatul Teodoru și i-au avut vasali pe tătari! Ucrainienii sunt urmașii cazacilor care sunt și ei tătari slavizați! De aceea se cred stăpânii Cremeii actuale și a teritoriilor românești deținute ilegal în complicitate cu marile puteri care au decis la Trianon 1920, trădările și răpirile din 1940, Yalta 1943 (Stalin, Churchill și Roosevelt), trădarea handicapatului din 23 Aug 1944 și în final cadourile de la Paris 1947 făcute lui Stalin de către Churchill și Roosevelt!)
         La vârsta de 67 de ani, după o domnie de 38 de ani Burebista dispare enigmatic. A fost asasinat de pigmei inconștienți dornici să fie regi, care nu conștientizau forței întregului neam reunificat, nu aveau viziunea viitorului fiind incapabili să prevadă furtunile prin care vom trece și care ne vor produce dezastrele de până azi. După moartea lui Burebista regatul s-a împărțit în patru și apoi în cinci regate mai mici. Astfel triburile străine au ieșit de sub stăpânirea geto-traco-dacilor, iar coloniile grecești de pe litoralul Mării Negre nu mai recunoșteau stăpânirea Daciei asupra lor. Regiunile nordice și cele din lunca Dunării erau mai puțin dezvoltate economic ca zona Orăștiei. Burebista n-a avut timp pentru dezvoltare economică și comerț, s-a concentrat pe întărirea armatei și geo-politică regională. Fărămițarea a continuat și-au început lupte chiar între frați favorizând cuceririle masive ale popoarelor migratoare și distrugerea Neamului Românesc! Migratorii au ajuns să stăpânească teritorii strămoșești pentru care n-au plătit nici măcar chiria lui Burebista pentru circa 1.5 milenii! Ce să mai discutăm de daune materiale și morale: slavii (sârbii, cehii, slovacii, polonezii, ucrainienii, rușii), ungurii, bulgarii.
        Din păcate, România de azi mai deține circa 1/10 din Regatul lui OM și al lui Burebista. Deși cazacii n-au drepturi istorice în zonă dețin un teritoriu de circa trei ori mai mare cât are România de azi. Din acestea cam jumătate sunt teritorii românești cadouri făcute de Stalin, Churchill și Roosevelt în final la Paris 1947 după tranzacția celor trei mari excroci de popoare de la Yalta din 1943 și după trădarea de la 23 Aug 1944 a unui handicapat decorat de sovietici și adulat de prea mulți români care nu citesc și nu știu decât prostii (de radioșanț și de tembelevizor) despre istorie, patrie, datoria unui cetățean loaial față de țara lui și desigur despre trădare!
        Reiau aici definiția cea mai exactă a Trădării făcută de un mare scriitor american care a muncit de mic și din greu ca să-și ajute familia și să devină și cineva: Cetățeanul care consideră că veșmintele politice ale comunității sale s-au ros și, totuși, păstrează tăcerea și nu se agită pentru a-i da un nou veșmânt - acela este un cetățean necredincios, un trădător. Nici măcar faptul că el crede că este singurul care vede decăderea nu-l scuză, căci datoria lui este să se agite, iar datoria celorlalți e să voteze împotriva lui, dacă nu judecă lucrurile la fel ca dânsul! Mark Twain, Un Yankeu la Curtea Regelui Arthur.
        După Lovitura Antiromânească din Dec 1989, Burebista a fost scos, chiar și din cărțile de istorie alternative, de către istorici care n-au respect față de memoria Neamului Românesc, contribuie la proliferearea tuturor falsurilor față de noi întreținând astfel vrajba perpetuă! Cărțile alternative n-au ce căuta în domeniile limbii române, istoriei și geografiei patriei dacă cei care conduc statul au ca obiectiv servirea necondiționată interesele neamului! Din păcate trădătorii au întins tentaculele rechinilor internaționali după Lovitura Antiromânească din Dec 1989, a patra mare trădare din ultimul secol! Primele trei trădări încep pe 11 Feb 1866 cu trădarea neamului de către Monstruasa Coaliție care au adus primul rege trădător importat și apoi cu trădările urmașilor acestuia! În 1881 primul importat a avut tupeul să se declare rege peste neamul nostru care are o istorie grandioasă! După 7 ani de domnie extraordinară servind necondiționat Neamul Românesc, Monstruasa Coaliție a înlăturat pe marele domnitor Alexandru Ioan Cuza! A fost omul și patriotul providențial care a început procesul de reunificare a ceea ce se mai putea recupera din pământul strămoșesc! Peste capul boierimii și stareților mânăstirești (cărora nu le era frică de Dumnezeu și nu le păsa de majoritatea absolută a bieților de români care se chinuiau de pe o zi pe alta), marele domnitor a introdus cu urgență maximă legi inimaginabile la acea vreme chiar și în marile regate europene! Astfel el și-a atras ura a celor fără de Dumnezeu, l-au arestat, l-au exilat, i-au interzis să mai calce pe pământul țării sale (pe care a servit-o cu viața sa asupra căruia au fost câteva tentative de asasinare) și-a murit prematur la 53 de ani în pământ străin! Primul importat i-a făcut generali pe căpitanii implicați în trădarea marelui domnitor și a țării și i-a interzis să moară în țara ser.
        După Ștefan cel Mare și Sfânt, Alexandru Ioan Cuza a fost, al doilea și ultimul mare moldovean, conducător și OM trimis de Zalmoxis pentru a salva și a face să renască neamul românesc aflat în decădere milenară de la Burebista și chiar până azi, 2023! Iată ce scrie Mihai Eminescu (asasinat la comanda primului importat trădător) cel mai mare patriot al Neamului Românesc, o Armată Invizibilă Permanentă de Pază și Veghe asupra Neamului Românesc: Dacă am cerceta originea ofiţerilor de gardă de la 11 fevruarie am afla că e străină, începând cu fiul unui făclier grec de la Botoşani şi urmărind toate numele. Și în (man. 2255, 417v, OCP IX p585) Dacă vom cerceta istoria răsturnării lui Cuza  vom afla că aproape toţi conspiratorii, afară de cîţiva amăgiţi, erau străini. Străinii au adus un străin. În altă parte legat de acuzațiile care i se aduc și azi (de către alogeni, fanarioți, trădători și urmașii lor): Dacă actul de la 2 mai (1864, dizolvarea Parlamentului care se tot opunea la legile vitale neamului, GB) a fost o crimă, ea a fost francă şi pe faţă, făcută cu braţele încrucişate. Actul de la 11 februarie însă, participarea gardei palatului la răsturnarea Domnului e o infamie şi o laşitate. Vor trece veacuri şi nu va exista român căruia să nu-i crape obrazul de ruşine de câte ori va răsfoi istoria neamului sau la pagina lui 11 februarie şi stigmatizarea acelei negre felonii va răsări pururea în memoria generaţiilor, precum în orice an răsare iarba lângă mormântul vândutului Domn.
        Trebuie spus că după circa un mileniu de dezagregare și lipsă de administrație centralizată, românii necuceriți (de către migratorii care au cucerit bucăți din Regatul lui OM și al lui Burebista) s-au agregat trei țărișoare românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească! Le-a ajuns cuțitul la os și le-a venit mintea la cap forțat datorită invaziilor migratorilor și atacurile permanente ale  lor (hunii  și tătarii cu rămășițile Hoardei de Aur în Crimeia, ungurii,bulgarii, slavii de răsărit: rușii și apoi cazacii - tătari slavizați resturi din Hoarda de Aur după Trianon 1920 își zic ucrainieni, slavii de nord:polonezii și cehii nu și slovacii care sunt daci slavizați, slavii de sud: sârbii) care cuceriseră și înconjurau deja inima Neamului Românesc (ce-a supraviețuit compact în jurul și la poalele Carpaților de Est, Centru-Sud, Apus)!
        Conștiința reunificării (a ceea ce se mai putea recupera din Regatul lui OM și al lui Burebista) Neamului Românesc a avut-o prima dată Mihai Viteazul! A făcut-o, în 1600, fulgerător și genial în circa 3 luni și a unificat cele trei țărișoare! Din păcate n-a învățat de la Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare și Sfânt care și-au construit oastea din țăranii pe care cu greu îi furnizau boierii, majoritatea trădători din cauza egoismului lor care nu-i lăsa să vadă interesul țării preferând să plătească tribut la cuceritori! Poate din cauza menționată dar și din graba de unificare (pe care nu o putea raeliza cu țărani neinstruiți și fără arme adecvate) Mihai Viteazu a strâns bani mulți și a format oastea principală din mercenari străini plătiți scump! De aceea a plătit scump fiind asasinat pe Câmpia Turzii de un grup de mercenari ai generalului Basta care asculta de comanda împăratului hasburgic dar subteran și de comandă ungurească! Nu numai că și-a pierdut viața dar a distrus rapid și opera inimaginabilă în Europa acelor timpuri! Să nu uităm că spre exemplu germanii au avut sute de stătulețe până după 1859 prima noastră unire pașnică sub marele Cuza! Și italienii s-au unit tot după această dată și cu vărsare de sânge!
        Din păcate, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare (deși geniali amândoi) au ratat șansa de a realiza încă de pe atunci obiective mărețe pentru Neamul Românesc!  Aceasta a fost din cauză că n-au avut nici măcar conștiința de a lupta împreună contra otomanilor! Vlad Țepeș l-a ajutat pe Ștefan ca în 1457 (doar la un an după recuperarea tronului tatălui său asasinat când el era ostatec la otomani) să-și recupereze tronul tatălui său asasinat! Îmi pare rău să spun dar după acest ajutor Ștefan trebuia să lase orgoliul personal și să creadă în Vlad Țepeș și obiectivul său imediat de scuturare a jugului otoman! Ștefan n-a crezut în Vlad Țepeș, având viziunea de luptă pe termen lung de a reface țara și armata! A reușit dar de unul singur, după multe umilințe ale obrăznicăturilor de vecini (le-a plătit la toți ce-au meritat) dar și cu pierderi umane și materiale mult mai mari! Iar Vlad Țepeș după victoria măreață din 1462 (a doua lecție servită în șase ani de doi voievozi români) asupra îngâmfatului de Mahomed II face imprudența să se ducă la handicapatul de Matei Corvin, cățelușul papei, care l-a sechestrat 14 ani! În loc ca el și Ștefan să-l arunce peste bord pe handicapat și să recupereze teritoriul strămoșilor cucerit de obrăznicăturile de unguri care trebuiau puși la respect de atunci!
        După Mihai Viteazul marele domnitor Alexandru Ioan Cuza a avut conștiința reunificării, a făcut primul pas și dorea să continue cu recuperarea teritoriilor răpite de hasburgi (Banat, Transilvania, Maramureșul Istoric de dincolo de Tisa aflat azi la obrăznicăturile de tătari și Bucovina și zona Hotin azi tot sub tătari) și ulterior Basarabia răpită de ruși la 1812! Dar Trădătorii pe 11 feb 1866 au curmat planurile sale nemărturisite public! Din contră, pentru a adormi vigilența imperiilor, frecventa jocurile de noroc, etc.!

1 Dec 2023             Gheorghe Ghe. Borcan