Canonizarea familiei Elenei fica lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Canonizarea familiei Elenei lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Canonizarea familiei Elenei lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Neamul și Țara au fost Atacate Grav în Ultimile Patru Decenii cu Complicitatea acestor Genarații Apatride!

        Întâmplarea a făcut ca tatăl meu Gheorghe V. Borcan, după ce CAP-ul ne-a luat aproape totul, să plece depeparte de casă pentru a-și putea întreține familia de șase persoane. Intexplicabil Destinul l-a trimise în trei locuri de muncă, șantiere de restaurare a Bisericii Densuș, Mânăstirii Cozia și în final al Curții Domnești din Târgoviște (vezi și CDT Wiki) șantier condus de arh. Cristian Moisescu al cărui tată a fost reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române (vezi Patriarhia Română) la Viena.
        Deși avea doar 5 clase primare, tata a fost manager de șantier care făcea toate serviciile afară de cele ale arhitectului: cărți de muncă și angajare muncitori, salarizare, contabilitate, casierie, aprovizionare cu toate materialele necesare șantierului, magazionier, contractare servicii cu terți precum autobaze, CFR, etc. Puțini absolvenți a unei facultăți specializate din ASE ar putea îndeplini o asemenea funcție multidisciplinară care cere multă muncă, stres maxim, voință, răbdare, cunoașterea legislației muncii pentru a ști drepturile muncitorilor cu unul sau mai mulți copii, etc.! Nu te instruiește nimeni nici facultatea, de regulă, unidisciplinară, trebuie să înveți singur! In plus nu era calculator, Internet, telefon mobil,etc.! Nu aveai nici calculator pe baterii, nu aveai mașina ta sau mașină cu șofer deoarece bugetul DMI era chiar insuficient! Toate le-a învățat înainte de al doilea război mondial prin norocul de a întâlni un mare OM, pe arhitect Constantin Mititelu! Tot norocul a făcut că după circa un sfert de veac (când n-au mai știut unul de altul) după 1950 s-a înființat Direcția Monumentelor Istorice - DMI unde arhitectul s-a angajat și-a devenit șef zonal pe Muntenia și Banat a șantierelor de restaurare a unor monumente istorice lăsate în paragină de secole până atunci! Datorită acestui OM tata a influențat decisiv Destinul meu!
        Vara, pe timpul liceului, perioada 1965-1969, am lucrat și am locuit pe șantierul de restaurare a Curții Domnești din Târgoviște, unde am avut norocul să cunosc o parte din istoria glorioasă a neamului nostru! Pe clasa 12-a m-am mutat la Liceul Grigore Alexandrescu (azi Liceul Carabella) și am locuit aproape un an pe șantier! Curios că dintre cei patru frați, am fost unicul pe care părinții l-au supus unui examen la Istorie. Oare de ce au făcut-o doar cu mine iată întrebarea care m-a tot frământat și care rămâne fără răspunsul lor căci n-am avut idea să deschid acest subiect cu ei! Mi-au pus câteva întrebări legate doar de Ștefan cel Mare și Sfânt (Wiki) și de Vlad Țepeș! Deși am fost premiantul claselor 1-8, deși părinții mei aveau 5 / 7 clase primare, am căzut la acest examen. Am tot încercat să spăl rușinea despre istoria noastră și nu numai.
        În 1483 Ștefan cel Mare și Sfânt a căsătorit pe Elena (1465-1505) cea mai iubită fică a sa (născută de prima soție lituaniancă, Evdochia de Kiev),  cu Ivan (1458 - asasinat 1490) fiul Mariei de Tver și al lui Ivan III cneazul Moscovei (1440-1505, cneaz 1462-1505) cel mai puternic cnezat rusesc care ulterior a unificat prin cucerirea altor cnezate devenind țarat (condus de un țar echivalentul unui rege, mai târziu al unui împărat). Din acesta a rezultat marele Imperiu Țarist care de sute de ani a încercat să ne îngită pe noi și chiar întreaga Europă. Căsătoria din rațiuni politice a lui Ivan III cu prima soție Maria de Tver (1442-1467) a avut loc în 1452 când el avea 12 ani iar soția 10 ani! (La începutul mileniului II Tver a fost o zonă dominată de comercianții novgorodieni, din popoarele nordice, care au creat un stătuleț iar azi este o regiune administrativă din Rusia la Nord-Vest de Moscova și la sute de km!) Cu aceasta a avut un singur copil pe Ivan care a devenit soțul Elenei și care a fost asasinat de tânăr (de către gașca grecoaicei instruită pe obiectiv de Papa de la Roma) Sofia Paleologu a doua soție după ce prima soție moare ciudat la 25 ani!
        Căsătoria Elenei cu Ivan junior a avut loc în 1483! Tot în anul 1483 li se naște Dimitri (Dumitru la noi) prenume în memoria  stră-străbunicului său pe linie maternă, Vasili Dmitrievici Donskoi fost mare cneaz al Moscovei.
        Din păcate cneazul Ivan III nu și-a respectat contractul senat cu cuscrul său Ștefan cel Mare și Sfânt. Dezastrul se produce după ce în 1472 apare ca soție grecoaica Sofia Paleologu (Zoe ?inițial) cadou instruit și oferit, în 1469, de Papa Paul al II-lea cu scopul ascuns de catolicizare a spațiului slav-rus. Din toate faptele găștii acesteia care l-a manipulat pe Ivan al III-lea se vede c-a fost un pion otrăvit sau un nou celebru cal troian după cel din Troia legat ciudat tot de o Elena! Din această căsătorie au rezultat peste 8 copii din care 5 băieți! Curios, după 7 ani de la căsătorie în grădina lui Ivan se naște primul copil chiar băiat după dorința ascunsă a Sofiei! Ciudat aceasta la botezat Vasilâi în memoria aceluiași Vasili Dmitrievici Donskoi! Deși aparent mascată, intenția Sofiei era clară și de aici s-a pus pe făcut moștenitori, cu soțul sau nu, contează să fie mare clanul!
        Influențat decisiv de Sofia, cuscrul inconștient a favorizat asasinarea întregii familii a fiului său Ivan deja cneaz moștenitor. Astfel în 1490 la 7 ani de la căsătoria cu Elena este asasinat! În planul asasinării au inclus un medic evreu din Veneția care-l tot trata de câțiva ani de o boală în care n-a descoperit cauza! Totuși Sofia și fiul acesteia, Vasilîi  au căzut în dizgrația lui Ivan al III-lea deoarece aflase de planul de a-l ucide și pe Dimitrie pentru ca Vasili să fie moștenitorul. În 1498 Dimitrie este încoronat drept cneaz moștenitor al Cnezatului Moscova. Dar peste un an Ivan III se răzgândește cei doi sunt iertați iar Sofia își continuă fără frică planul văzând slăbiciunile lui Ivan III! Astfel în 1502 ca urmare a intrigilor ei Elena și fiul ei Dimitrie au fost zvârliți în temniță, schingiuți și asasinați acolo. Elena se stinge în 1505 la un an după tatăl ei Ștefan cel Mare și Sfânt căruia  i-au ascuns situația ficei și nepotului Dimitrie care mai rezistă la suplicii încă patru ani!
        Clanul Sofia Paleologu și-a atins primul pas al obiectivului! Fiul ei Vasilâi III al Rusiei ajunge cneaz al Moscovei. Dar pedeapsa divină n-a întârziat. Copilul său mult așteptat ca urmaș la tron, Ivan IV poreclit Ivan cel Groaznic este oficial primul țar al Rusiei!  Totuși acesta a terorizat circa 40 de ani pe ruși, desigur pe granguri iar aceștia pe mujici-bieții ruși care abia supraviețuiau de pe o zi pe alta fiind la cheremul stăpânilor egoiști! Dacă nu era planul diabolic al Papei Paul al II-lea care a instruit-o pe versata grecoaică, primul țar ar fi fost soțul Elenei, Ivan cel Tânăr sau chiar fiul său Dimitrie!
        Ștefan cel Mare și Sfânt a consimțit la această căsătorie pentru a fi de utilă în lupta lui antiotomană și antitătară. De fapt Ștefan cel Mare și Sfânt a avut un plan genial de ocrotire a Moldovei sute de ani după moartea sa! Elena a fost sacrificată pentru neam și țară. Era copilul cu prima sa soție lituanianca Evdokia Olelkovici (prima jumătate a sec 15 - 25 Noi 1467) fica cneazului de Kiev. Bunicul ei pe linie maternă, Vasili Dmitrievici Donskoi, fost mare cneaz al Moscovei a murit prematur în 1468. Curios, Evdokia era și verișoară primară cu Ivan al III-lea cneazul Moscovei devenit și cuscru! Mariajul lor a fost scurt, Evdokia murind prematur, se pare la o naștere!
        Era în anul 1467 cu un an înainte de reglarea conturilor cu handicapatul Matei Corvin, care a invadat Moldova, cu intenția de a-l detrona pe marele voievod Ștefan! Cățelușul Papei de la Roma, în loc să-l ajute în lupta antiotomană, din ordinul papei, l-a sechestrat pe marele voievod Vlad Țepeș 14 ani în cetatea Vișegrad! Pedeapsa divină a venit la circa un sfert de secol după handicapat, în 1526 la Mohaci. Suleiman Magnificul zdrobește armata maghiarilor și transformă o parte din Ungaria în pașalâc turcesc. Norocul îngâmfaților și tupeiștilor de unguri au fost austriecii care-au intervenit rapid și-au cucerit cealaltă parte blocându-le turcilor extinderea cuceririi care ar fi fost periculoasă și pentru ei! După circa un secol și jumătate tot austriecii au alungat pe turci din Câmpia Panonică! Dar perioada a fost critică și pentru cele trei țări române aproape înconjurate de otomani și de tătari din Crimeia vasali ai turcilor care atacau simultan Țara Românească sau Moldova!
        Ștefan cel Mare și Sfânt se căsătorește apoi cu Maria de Mangop (Maria Paleologu fica regelui Principatului Theodoro din Crimeea) s-a înscris în același plan. Deși după primul său război (victorios cu turcii) de la Vaslui, în 1475, Ștefan a trimis ajutor militar și material în Crimeea! O parte din această provincie era zestrea adusă Moldovei de către Maria. Din păcate Crimeea a căzut în mâna turcilor la sfârșitul lui 1475 după șase luni de rezistență! Alexandru, nepotul de frate al Mariei a fost ucis. Din acel moment Maria ar fi fost moștenitoarea regatului dar soarta a fost alta!
        Revin la Elena fica iubită și sacrificată de marele Ștefan, Cavalerul Creștinătății după papi! Dar acești iresponsabili, de islamizarea popoarelor de la Sud de Dunăre (în loc să-l ajute în lupta contra otomanilor și tătarilor) trimeteau armatele obrăznicăturilor de unguri și polonezi să cucerească Moldova și să-l înlăture de pe tron! Să pună un cățeluș precum handicapatul de Matei Corvin sau Cazimir al III-lea și să catolicizeze pe români! Rușii de rând au numit-o Olena Voloșeva, au iubit-o foarte mult și au transformat-o în personajul Elena cea înțeleaptă și bună din povestirile populare rusești!
        În 2005 a trecut o jumătate de mileniu de la martirajul Elenei și a fiului ei Dimitrie. A fost martir și Ivan III junior soțul ei, principele moștenitor al Cnezatului Moscovei, otrăvit de clanul mamei vitrege grecoaica Sofia Paleologu cadoul papilor de la Roma. După aceea la intriga lor, Elena și fiul lor Dimitrie au fost întemnițați, schingiuiți și uciși. Dacă ar putea vorbi Ivan junior ginerele, cu siguranță, ar fi de acord să se afle lângă viteazul Ștefan, socrul său și desigur lângă familia lui pe care din păcate n-a putut s-o protejeze! Noi românii avem obligația să îndreptăm cumva lucrurile și să le face dreptate postumă deoarece au fost jertfiți în planul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de a ocroti Moldova cât se poate de mult după trecerea în veșnicie! Ca urmare se impune ca neamul românesc să le respecte sacrificiul lor prin:
          1. Locul veșnic al întregii familii nu este în Rusia ci la Putna (Wiki) lângă Ștefan cel Mare și Sfânt;
          2. Ei merită și trebuie să fie canonizați ca și marele Ștefan sau ca Familia Brâncovenilor!
         Ca urmare, trebuie făcute toate demersurile necesare către autorităților ruse pentru repatrierea celor trei care nu pot fi despărțiți. Toți aparțin doar Neamului Românesc care de-a lungul timpului a dat mari jertfe pentru Creștinătate. Jertfa lor este la temelia acestui neam greu încercat. La Putna se vor ruga și vor plânge și rușii pentru toți deoarece strămoșii lor n-au fost în stare să-i apere deoarece meritau tot sacrificiul pentru apărarea lor!
          Pe 5 Mai 2014 am trimis o cerere patriarhului României! Din păcate răspunsul primit de la "sfinții" din jurul Preafericitului demonstrează cât îi interesează și cât sunt dedicați acestui neam ținut în beznă seculară și prin contribuția structurii administrative ale bisericii aservită intereselor prefanariote și fanariote care-au încercat grecizarea neamului nostru! De aceea marele domnitor Alexandru Ioan Cuza care a restabilit ordinea încălcată grav de secole a fost trădat, exilat, a murit prematur în pământ străin! Dar a fost anatemizat și încă este anatemizat de călugări fără minte, dar și de apatrizi din structurile bisericești care ar trebui să slujească pe Dumnezeu dar și neamul!
           Dacă nu putem face nimic, măcar să-l transmitem generațiilor vitoare poate mai conștiente decât aceste generații apatride care am amanetat viitorul a cel puțin șapte generații!

Cu speranță în viitor,

23 Noi 2020,  refăcut 15 Iun 2022

133 de ani de la asasinarea celui mai mare patriot al neamului, Mihail Eminescu

25 Noi 2023     Gheorghe Ghe. Borcan