Constantin Brâncuși, un artist OM la 10000 ani

Constantin Brancuși, un artist OM la 10000 ani

Constantin Brancuși, un artist OM la 10000 ani

(Hobița, Peștișani, Gorj, România, 19 Feb 1876 - 16 Mar 1957, Paris, Franța)

Gânditorul și perechea de la Hamangia

        Statuete unice în lume care uimește pe oricine. Pare neverosimil ca cineva în acele vremuri de acum circa 6000 ani, despre care nu cunoaștem mare lucru, să abstractizeze în ceramică o așa idee. Dar nimic nu-i întâmplător căci este vorba de cea mai veche civilizație din Europa, de circa 15 milenii, cea din Regatul lui OM și al lui Burebista cel mai mare rege al neamului nostru. El a reușit să unească pe strămoșii noștri geto-traco-daci și să realizeze cel mai mare regat din Europa, din toate timpurile. Era centrat pe bucățica de azi numită România de zece ori mai mică decât regatul amintit mai sus! Prin inconștiență și trădarea din ultimile două milenii atât am mai păstrat. Iar România de azi moare zi de zi deoarece am atins maximul acestor comportamente!
        Dar nu este numai Hamangia, este Tărtăria, Răbojul și chiar operații pe creier cu deschiderea calotei craniene, circa 15 cazuri, etc.
        După anonimul de la Hamangia, Constantin Brâncuși este cel mai mare sculptor al neamului românesc. El n-a sculptat obiecte ci idei precum Zborul, Scară până la Cer, Gândul / Gândirea, Femeia, Iubirea, etc. Este printre cei mai mari sculptori ai OM-enirii, din antichitate și până azi.

        Din păcate, ca și majoritatea altor genii românești nu s-a realizat în țara noastră în care noi n-am învățat încă să ne respectăm valorile. S-a realizat și a fost apreciat în străinătate unde-și doarme somnul de veci deoarece nici aici n-am făcut absolut nimic. N-am făcut nici pentru a realiza un Muzeu Constantin Brâncuși la Hobița unde casa strămoșilor se degradează zi de zi sub ochii noștri care de peste trei decenii alegem ca reprezentanți numai escroci sau trădători!
        Era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși, 1833-1885 și Maria Brâncuși, 1851-1919. Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
        După Școala de Arte și Meserii din Craiova, 1894 - 1898 vine la București unde absolvă Școala de bellearte în 1902.
În 1903 pleacă spre Paris. A trecut mai întâi prin Hobița, unde și-a luat rămas bun de la mama sa. Pentru o perioadă s-a oprit la Viena unde pentru existență a lucrat la un atelier ca decorator de mobilier. Între timp a vizitat muzee cu opere de artă inaccesibile în România. Aici a făcut cunoștință cu sculpturile egiptene care i-au influențat opera mai târziu în viață.
        În 1904 a plecat spre München de unde pornește pe jos prin Bavaria și Elveția până la Langres în Franța. Pe drum, după o ploaie, se îmbolnăvește grav de pneumonie și este îngrijit într-un spital de maici.
        În 1905 reușește la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906, când, atingând limita de vârstă, părăsește școala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (Nimic nu crește la umbra marilor copaci).
        Operele lui Constantin Brâncuși sunt expuse periodic în marile muzee ale lumii. O bună parte sunt în colecții particulare străine, statul român nefăcând absolut nimic să răscumpere din ele.
        Constantin Brâncuși ne-a făcut cadou câteva piese celebre instalate în aer liber în parcul din Târgu Jiu sau în terenurile vecine. Acestea sunt Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului. Cu aceasta din urmă sunt controverse că n-ar avea piesele originale sustrase la o restaurare costisitoare.
        A trecut în veşnicie în atelierul său din Impasse Rosin din Paris. A fost înmormântat în celebrul Cimitirul Montparnasse din Paris.
        Cel mai mare cunoscător din lume al operelor marelui Brâncuși este românul Radu Varia, critic și istoric de artă, născut în 21 Mai 1940 la Iași. Este soțul celebrei soprane Mariana Nicolesco. El a făcut enorm pentru sistematizarea, descrierea, popularizarea,etc. a operei lui Constantin Brâncuși. A făcut eforturi să le caute în colecțiile particulare și să le fotografieze! A publicat peste 10 albume cu fotografii și descrierea operelor marelui român Constantin Brâncuși.

        Radu Varia este fiul Ofeliei Verusi și al Generalului Mihai Varia erou al celui de al doilea Război Mondial. A studiat limba și literatura română la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și la Universitatea din București, unde a obținut Licența în 1964. Sub patronajul lui Jean Cassou, fondatorul Muzeului Național de Artă Modernă din Paris și laureat al Premiului Cervantes pentru literatură, Radu Varia își susține ulterior teza de Doctorat în Istoria Artei și Civilizației la Universitatea din Paris / École des Hautes Études.
       În albumul color de mai jos voi prezenta câteva din sclupturile sale care ne reprezintă sau ne dezvăluie sufletul și geniul neamului românesc.

15 Mai 2022, 20 Noi 2023       Gheorghe Ghe. Borcan

Din atelierul lui Constantin Brâncuși 
1. Nestatornice Iubiri 2. Coloana Infinitului
3. Masa Tăcerii
4. Domnișoara Pogani 5. Femeie
6. Pasărea Măiastră 7. Prințesa X
8. Gânditorul 9. Zborul
10. Păsări
11. Sărutul
12. Poarta Sărutului