Din Filosofia Confucianistă

Din Filosofia Confucianistă
Din Filosofia Confucianistă

        Confucius (551-479 îen) a fost un mare gânditor, pedagog și politician chinez care a creat practic cea mai bună religie de conviețuire socială și de împăcarea claselor sociale. Această religie n-are zei și se bazează pe respectarea ierahiei sociale, a șefului direct sau a stăpânului unei ființe umane! Dar impune ca și stăpânul să-și respecte pe toți ce sunt ai lui! Implicit înseamnă și respectarea șefilor indirecți până la împărat sau rege indiferent de cum sunt aceștia! Se observă că este o religie este ecologistă (fără să scrie pe toate etichetele și să nu fie așa, să ne mințim unii pe alții) cu mare respect pentru Mama Gaia adică planeta pe care trăim și pe care am ajuns, în două milenii și jumătate de la apariția acestui adevărat OM, s-o distrugem!
        Esența învățăturii lui presupune un comportament bun în viață, cetățean util statului, cu respect pentru ierarhie, grijă de tradiție, de studiu și meditație. Religia s-a impus în unele țări din Asia și în primul rând în Coreea care a avut cele mai multe contacte cu imperiul chinez! Desigur religia a coexistat și coexistă cu budismul indian și mult mai târziu cu creștinismul catolic infiltrat de imperiile europene precum Marea Britanie și Olanda care încercau să-i cucerească pe chinezi chiar și cu furnizarea masivă de Opium cum le șade foarte bine așa zișilor creștini!
        Ciudat sau curios, Filosofia / Religia Confucianistă are un Decalog, iar peste o jumătate de mileniu și Religia creștină se bazează tot pe un Decalog preluat din Vechiul Testament de la celebrul Moise! Se spune că după o robie de mai multe generații de evrei născute în Egipt (de la vândutul Iosif, fiul lui Iacob, vândut de frații vitregi unei caravane, inițial dorind să-l omoare) Moise reușește să-i adune și să părăsească în secret Egiptul pentru a se întoarce în Patria străbunilor lor Israelul de azi pierdut și acesta după cucerirea romană și împrăștierea evreilor în toată lumea! Ei au avut forța să-și refacă statul după o pribegie de două milenii! Cred că  și Neamul Românesc are nevoie de un Moise care să aducă pe cei ce-au părăsit din egoism, cu mare ușurință, Patria Străbună sper nu pentru două milenii! Și sper să nu pierdem ceea ce ne-a mai rămas din Regatul lui OM și al lui Burebista, cel mai mare regat din Europa și din toate timpurile! Principiile maxime cerute de Confuciu unui OM sunt:

1. Toleranță 2. Bunătate 3. Bunavoință
4. Dragoste și respect pentru natură
5. Dragoste și respect pentru părinți și strămoși
6. Respectarea trecutului și a tradițiilor
7. Respectarea ordinii politice 8. Respectarea ordinii sociale
9. Respectarea credinței 10. Respectarea Armoniei

         Dacă împăratul / conducătorul / stăpânul / supusul urmează un exemplu bun (adică respectă cu sfințenie decalogul confucianist) o societate prosperă poate fi realizată numai dacă aceste relații sunt în armonie sau se armonizează. Baza doctrinei presupune în a respecta ierahia, valoarea precum și obiceiurile oamenilor. Confucius spune despre cele trei virtuți nobile fundamentale:
        1. Bunătatea produce bucurie și pace interioară;
        2. Știință / Cunoașterea risipește toate îndoielile
        3. Curajul stăpânește Frica.
       Umanismul este virtutea care se bazează pe bunăvoință, loialitate, respect și reciprocitate. Aceste valori sunt esențiale în relațiile umane între: Împărat și ministru / Tată și fiu / Soț și soție / Frate mai mare și frate mai mic / Prieteni.
         Înțelepciunea confucianistă:
        1. Când vezi un om bun, încearcă să-l imiți;
      2. Am auzit și m-am uitat, am văzut-o și-a înțeles-o, am făcut-o și-am învățat;
        3. Cititul fără a reflecta este inutil;
        4. Omului superior îi place să vorbească puțin și să facă mai mult;
       5. Cel mai bun indiciu de înțelepciune este concordanța între vorbe și fapte;
         6. Cea mai nobilă virtute este Demnitatea și nu Mândria;
         7. Poartă o mână de pământ în fiecare zi și vei construi un munte;
         8. Dacă o pasăre va spune că ești nebun, așa este, păsările nu vorbesc;
        9. Cea mai mare glorie nu este niciodată în scădere, dar crește de fiecare dată când cădem;
        10. Cei care-și respectă părinții nu pot purta ură altora;
        11. Atenția părinților trebuie acordată când sunt în viață căci după nu mai are valoare;
        12. Așteptați-vă la neprevăzut, acceptă inacceptabilul;
        13. O casă va fi puternică și indestructibilă când este susținută de patru coloane: Tată viteaz, mamă înțeleaptă, fiu cuminte, frate înțelegător;
        14. Dă mult de la tine și nu aștepta nimic altceva. Astfel vă veți salva în situații grele;
        15. Studiați trecutul ca să preziceți viitorul;
        16. Prudență la fapte și nu fă pe viteazul;
        17. Omul înțelept caută ceea ce dorește în interiorul lui, nepricepuții caută la alții;
        18. Fă altora ceea ce nu vrei să ți se facă, sau fă ceea ce nu ar face alții;
        19. Ogorul este sursa la toată averea omului;
        20. Nu da niciodată în sus, dacă vrei să mergi acasă;
        21.Fiți ca lemn de santal, care parfumează toporul care-l taie;
        22.Am auzit și eu uit. Văd și îmi amintesc. Fac și înțeleg.
       Cel mai important adept al lui Confucius a fost Mencius (370-289 îen), care a dezvoltat învățătura profesorului său acceptat cu toată inima. Mencius s-a axat pe partea morală a doctrinei confucianiste și a dezvoltat o teorie bazată pe faptul că sămânța bună este în fiecare ființă umană dar ar trebui să fie udată ca să crească. El susține că omul este bun de la natură (la naștere) și este capabil să dezvolte un comportament rezonabil și drept. Astfel, în inima fiecărui om există patru sentimente naturale care ar trebui să-l ghideze în direcția cea bună: 1. Compasiunea / 2. Rușinea / 3. Respectul și modestia / 4. Discernământul de a aprecia binele de rău.

        Cred că tot ceea ce au gândit acești doi mari Oameni au mai făcut-o și alții înaintea lor. foarte important că ei le-au scris și noi avem norocul să le cunoaștem! Dacă noi noi românii am respecta ceva din ceea ce ne învață aceștia am ajunge repede foarte departe deoarece avem un fond genetic foarte bun! Dar cine să ne predea și să ne explice acestea începând chiar din clasa I și continuănd în primele 8 clase! Măcar o oră pe săptămână!

27 Mar 2022,  1 Dec 2023   Gheorghe Ghe. Borcan