Dobrești, Argeș, România Hărți și Imagini

Dobrești, Argeș, România, Hărți și Imagini
Dobrești, Argeș, România, Hărți și Imagini

      Harta localizează com. Dobrești, Argeș precum și alte șase sate sau comune (găsite pe moment) din țară care au aceeași denumire fapt care schimbă unele teorii slaviste a originii numelui. Vezi subiectul toponimului Dobrești de pe acest Site!





      Am semnalat din nou satul Lențea situat pe dealuri spre apus de satul Dobrești. Deși el aparținea de com. Negrești (azi Beleți-Negrești) copiii din Lențea preferau să facă școala la Dobrești venind pe jos pe orice vreme bună sau rea, îmbrăcați și încălțați cum puteau, deseori flămânzi,etc. Motivul era distanța mult mai mică față de cea la școala din Negrești. A fost o vreme când aveam internat și cantină iar acești copii și alții săraci stăteau la internat de regulă pe baza unei burse.

      Biserica Adormirea Maicii Domnului din centrul satului Dobrești. A fost reconstruită din temelii de preotul Ioan Popescu cu ajutorul nașului său Ion Mihalache. A fost sfințită în 1937 de către Miron Cristea primul patriarh al României cu un sobor de preoți din toată țara. Cu acel prilej a fost în Dobrești cea mai mare sărbătoare din toate timpurile care s-a petrecut în satul românesc. Au participat mii de mari personalități din toată țara care au avut parte chiar și de mâncare gătită de personal calificat! În dreapta față odihnește preotul Ioan Popoescu care toată viața și-a dedicat-o satului Dobrești și desigur dobreștenilor. Aici odihnesc strămoșii, bunicii, părinții mei și fratele meu mai mic Nicu decedat, din păcate, prematur la 62 de ani.

        Casa familiei Niculina și Ion Mihalache rechiziționată după 1946, transformată în dispensar,etc. Locul este sub dealul Cornetului și foarte aproape de biserica Înălțarea Domnului din Cornet (imaginea imediată) care are sute de ani. Aici odihnesc cei doi soți, Ion Mihalache fiind îngropat în mare secret după decesul din închisoarea Râmnicul Sărat. După ce soția s-a întors din închisoare și deportarea în Bărăgan, i s-a dat o cameră unde a locuit discret până la final localnicii neștiind. Ilie Mihăilă, fratele mamei, se ducea din când în cînd cu fetița cea mai mică pe la ea. Avea un cod să-i deschidă și să mai stea de vorbă. Era nașa lui de botez și nu numai a lui!


      Biserica din satul Furești, Dobrești, Argeș. Este situată pe dealul de apus față de șoseaua inter județeană Topoloveni-Cândești Deal și Vale.

      Școala primară, clasele 1- 4, din satul Furești care se află în apropierea centrului satului. În fața ei este monumentul eroilor căzuți în primul război mondial unde, grație trădătorilor, au fost obligați să lupte cu baioneta contra tunurilor germane de 305 mm!

      Centrul satului Furești. În dreapta este căminul cultural iar în stânga celebra vilă a familiei Măleanu care s-a ocupat și de întinerirea pădurilor din zonă!

      Cal priponit la ieșirea din Furești pe izlazul dintre satele Furești și Dobrești 

        Ieșirea din Furești pe izlazul, din stânga, dintre satele Furești și Dobrești. În dreapta este o cișmea și mai sus așa numita pădure Fureasca care a fost ajutată de unii să întinerească rapid! Plopii de pe marginea șoselei au circa o jumătate de secol!

           Continuare spre Dobrești. Am depășit cișmeaua și vom depăși plopii! Pe această porțiune de drum și-a dat sfârșitul, la acea vreme, cea mai mare personalitate a Dobreștiului și chiar a zonei Argeș, Mușcel, Dâmbovița! Este vorba de preotul Ioan Dumitrăchescu, învățător și director de școală. A fost tată adoptiv al Niculinei Mihalache și unchiul preotului Ioan Popescu fiind căsătorit cu sora mamei acestuia! Venea pe jos de la Priboieni unde se dusese să cumpere cuie și altele necesare la refacerea bisericii Înălțarea Domnului din Cornet unde slujea! A făcut infarct din cauza efortului mare la acea vârstă!
        Ioan Dumitrăchescu a făcut totul să-l recupereze pe preotul Ioan Popescu și să slujească dobreștenilor. Preotul Ioan Popescu i-a fost elev, a plecat pe frontul din primul război mondial de unde a revenit miraculor cu licența de preot și atestatul de învățător după examenele de la Iași și București. Acesta și cu Ion Mihalache au realizat multe pentru dobreșteni inclusiv, în numai trei ani, clădirea multifuncțională numită impropriu Cămin Cultural! Este poate și azi cea mai mare clădire din satele românești. Din păcate riscă să se dărâme pe primarii din ultimile trei decenii care au fost interesați de probleme mai mari dar numai pentru ei nu și pentru comunitatea manipulată continuu!
          Datorită preotului Ioan Popescu avem locul 3 (la Arenele Romane din București 1939) și locul 2 (la Craiova 1943) pe țară cu un cor care nu împlinise o jumătate de secol și care avea ca dirijor, pe Nicolae Șetraru (fost elev al părintelui), un fiu de țărani ajuns învățător și chiar dirijorul corului grație părintelui Ioan Popescu. Acesta ne-a mai lăsat și Legendele Satului Dobrești, o carte unică și inestimabilă chiar la nivel național!

        Intrarea în satul Dobrești. În stânga sunt binalele și locuința familiei Maria și Nistor Ilinca care a dat județului și nu numai un mare specialist în Automatică, Rețelistică și IT! Este celebrul Georgică Ilinca fără de care n-ar fi apărut aceste pagini și multe altele!

       Casa și puțul Mariei Ilinca, verișoara mea primară, părăsită prematur de soțul ei nenea Nistor Ilinca un om multilateral și foarte sociabil!

         Troița construită de nenea Lixandru Ciotan un om între oameni, meșter a toate și specialist pe care nu l-ar fi depășit 10 profesori universitari pe floricultură, legumicultură, viticultură, pomicultură, etc. Lângă ea era un puț secular cu o cumpănă inserată într-un stejar secular! Pe o rază mare, de regulă, femeile se chinuiau zilnic și aduceau zeci de găleți de apă căci mult mai târziu și-au putut construi puțul propriu!
        Aici a trăit o bună bucată din viață talentatul meu văr Vasile Ciotan foarte bun șahist! A avut o fată și doi băieți. Noniță, băiatul cel mare, foarte talentat la discuții cu oricine, a ajuns preot. Din păcate a murit prematur și-și doarme somnul de veci la Mânăstirea Sf. Calinic din Călinești unde a slujit ultima perioadă ca preot. Mormântul său este în grădina de rai din fața bisericii de lemn de sute de ani adusă aici prin demontare bucată cu bucată!

      În dreapta este poarta casei mele părintești a familiei Floarea și Gheorghe Borcan dar și a familiei fratelui meu Nicu care ne-a lăsat pe Irina și Ionuț doi copii inimoși și talentați! Ionuț m-a ajutat cu multe inclusiv cu poze din Dobrești unde eu n-am mai putut ajunge, din păcate, din primăvara lui 2011!

      La circa 50 metri de centrul satului (și comunei) Dobrești, Argeș. În dreapta câțiva metri mai jos este intrarea din stradă spre Biserica Adormirea Maicii Domnului. Dreapta după brazi este clădirea multifuncțională numită impropriu Cămin Cultural. 




      Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial unde, grație trădătorilor, au fost obligați să lupte cu baioneta contra tunurilor germane de 305 mm! Acasă le mureau copii de foame, frig, boli căci autorităților de jos până sus nu le păsa cum nu le-a păsat de înzestrarea armatei și instruirea soldaților pentru un război mult mai sofisticat!
       Pe acest subiect am un exemplu din al doilea război mondial. Vecinul nostru Ion Țuca a plecat pe front și și-a lăsat soția cu trei copii pe care nu i-a mai găsit când s-a întors rănit! Nici el și nici soția n-a avut o pensie minimă de supraviețuire după drama prin care au trecut și ale căror răni nu se vindecă niciodată! După cacialmaua din Dec 1989, am încercat să-i scot o pensie soției acestuia, singură, bătrână și neputincioasă dar n-am reușit. Între timp și țața Ioana s-a dus la copiii și soțul ei!

           Școala  din Dobrești care se află la circa 0.5km de centru, pe șoseaua Dobrești - sat Moșteni Greci (com Boțești). Are trei corpuri de clădiri distincte. Un corp este destinat în principal Cancelariei și Grădiniței de copii, altul este destinat sălilor de clase.
          În față stânga vedem bustul dedicat de dobreșteni marelui Ioan Dumitrăchescu. Este lângă corpul sălilor de clase. Trebuie spus că părintele, de-a lungul a circa o jumătate de secol, a contribuit la ridicarea a două clădiri ale școlii. Prima a fost mistuită de un incendiu. Ce vedem aici este a treia versiune a școlii din Dobrești care a funcționat oficial încă din 1838! Pe atunci toti elevii, foarte puțini (părinții nu-și permiteau să-și dea copiii la școală, trebuiau să muncească alături de ei) învățau într-o singură cameră închiriată de la săteni!
         O perioadă bustul a fost interzis la afișare sau au fost zeloși care au manipulat pe săteni și care au acceptat ascunderea bustului! Mai trebuie spus că la școala din Dobrești se înscriau elevi de la zeci de km numai să aibe un asemenea învățător unic în țară! Copiii se chinuiau stând în gazdă la săteni!

Corpul cancelarie profesorilor, laboratoarelor, grădiniții,etc.

            În spate este un corp dedicat magaziei și atelierelor de lucru. Trebuie spus că încă de pe la începutul secolului 20 școala avea un teren propriu unde elevii învățau legumicultura, pomicultura,etc. Rezultatul muncii lor era adus la cantina internatului când acesta a funcționat!

          Aici am învățat primele opt clase fiind permanent premiantul clasei. Am avut norocul să am învățătoare pe Ioana Postelnicu venită din Budișteni și căsătorită aici! Pe lângă orele obligatorii a făcut cu noi teatru și dansuri pe trei generații până la nivel de regiune! La finalul clasei a 4-a de despărțire am jucat în piesa Căsuța din Pădure cu un decor autentic care ar fi fost invidiat chiar de actorii de la Teatru Național! Am avut rolul, care mi-a marcat Destinul, Cocoșului care reușește s-o izgonească pe Cumătra Vulpe care pusese laba pe casa Iepurelui. Degeaba s-a rugat de Urs, Lup, Câini, doar cocoșul i-a recuperat casa pierdută din cauza naivității dar și bunătății lui! Pe scena căminului era construită o căsuță din trunchi de copac frumos tăiate și unde se putea dormi. Avea ușă și fereastră. De jur împrejur pe toată șcena erau "plantați" diverși arbori inclusiv brazi!
         La circa 0.5 km mai sus este un afluent de la Greci al ramurei Dobrești a Cârcinovului precum și ceva mai sus Biserica Înălțarea Domnului din Cornet și fosta casă a familiei Mihalache!

6 Dec 2023      Gheorghe Ghe. Borcan