Dumitru Anghel un OM între Oameni

Dumitru Anghel un OM între Oameni
Dumitru Anghel un OM între Oameni

        Prin 1979 printr-o întâmplare am primit de la institut o locuință stabilă într-un bloc nou de garsoniere. (Un coleg recent căsătorit pentru care fusese repartizată prin intervenții mai sus le-a forțat mâna unor excroci care manevrau repartizările. El a renunțat la ea deoarece a găsit un apartament de două camere. A venit la mine și a mers cu mine la Preșul Comisiei de Locuințe care mă ura și mă ignora deși eram pe locul unu la necăsătoriți! Lui Nicu îi sunt veșnic îndatorat deoarece m-a adus cu locuința la locul unic și maximal pentru Destinul meu)
        Pe etajul 10, cu 12 garsoniere, vizavi eram vecin cu genialul tâmplar Dumitru Anghel care m-a șocat și de la care am învățat foarte multe! Terminase doar patru clase primare din cele șapte obligatorii! Era fiu de țărani din Brănești, la origine bulgar, ai căror strămoși au fugit din calea turcilor și au găsit adăpost pe aceste meleaguri. Au înființat localitatea Brănești de lângă București! Au dat jerfa lor pentru apărarea României. Anghel Dumitru a fost de o demnitate rară apărată cu riscul vieții, foarte vrednic, un om de mare omenie, etc. Au fost frați cinci frați, două fete și trei băieți, el fiind cel din mijloc. Pe timpul foametei din anii 1946-1947, noaptea și singur fura lemne din pădurea învecinată și cu căruța cu cai, dacă scăpa de patrulele de miliție, le vindea la profitorii din București. Pe o căruță primea câteva kilograme de făină, mălai,etc. La una din curse a primit bani 1200000 lei și de ei a cumpărat 4 kg făină. Mama lor a făcut un fel de terci care nu se putea mânca. Atunci tatăl a mâncat mai mult ca deobicei! S-a îmbolnăvit brusc, a căzut la pat și în circa un an a murit. Victor,
fratele cel mare plecase în lume iar sora cea mare Petra se căsătorise. Astfel tatălui au fost preluate de AD care avea circa 14 ani! Era foarte harnic și foarte altruist. Printr-o întâmplare a lucrat circa un an ca ucenic la un patron care avea un atelier de tâmplărie și unde a învățat și această meserie. Dar acesta este nevoit să închidă atelierul iar AD revine acasă. Povestea lui Anghel Dumitru merită o carte.
        Cum era foarte agreabil dar și sociabil, ne-am împrietenit repede și deseori mă invita să bem ceva și să discutăm diverse! Mai ales că se plictisea după ce venea de la servici! Într-o seară, mi-a recitat cu ușurință strofele 5-6 din celebra poezie a lui Mihai Eminescu Pe lângă plopii fără soț pentru care critici dar și cei ce se credeau apți au scris sute de articole care mai de care mai pline de prostii. AD m-a întrebat ce-a vrut să ne spună Eminescu? Am dat din umeri și am răspuns sincer că habar n-am! Atunci AD începe să mă uimească cu teoria sa legată de esența mesajului concentrată în cele trei strofe! Există credința populară că atunci când cade o stea moare cineva de prin locurile unde cade steaua. Știam această credință deoarece m-am născut la sat și aveam chiar frisoane când vedeam că o stea cade! Nu știam însă ce a continuat Anghel! Steau omului se naște odată cu copilul-om! Eminescu cunoștea, despre aceste două componente ale credinței populare, de la ciobanii cu care pierdea nopțile pe dealurile din apus de pe lângă celebra pădure Baisa! Spre disperarea mamei care tremura pentru copilul ei neastâmpărat care mai fugea câteva zile și pe la maica Fevronia, sora mamei sale, la Mânăstirea Agafton aflată în linie dreaptă la circa 10km! Bineînțeles c-o făcea pe jos traversa Baisa discutând cu păsările și căprioarele pe care le întâlnea. Desigur că făcea și o escală la iubitul său Lac fermecat încărcat cu flori de nuferi,etc.
        Din acel moment întrebarea l-a care n-am răspuns m-a frământat permanent. Mai șocant a fost faptul că printre cele câteva cărți ale sale majoritatea erau legate de Mihai Eminescu AD avea câteva volume din Opera Completă ediția Perpessicius! Avea volumele 11,12,13 din publicistica care se publicaseră înainte de volumul 9 și 10! Mai avea și o carte legată de Amita Bhose, matematiciana indianca care s-a îndrăgostit de opera lui Eminescu! Și-a luat cetățenia română, a făcut a doua facultate de filologie la Universitatea București în care și-a luat licența dar și-a dat doctoratul pe o temă legată de Eminescu. În plus până la dispariția ei prematură a publicat în română și bengali (cea mai uzitată limbă a indienilor) câteva cărți, traduceri din Eminescu sau despre Eminescu!
        Când l-a întâlnit pe AD, cel care mi-a deschis ochii despre valoarea monumentală a celui mai mare patriot român, eu aveam în micuța bibliotecă doar două cărți cu poezii și nici acelea citite complet! Credeam că este un mare poet cum ni s-a spus la școală! Dar Anghel mi-a arătat cine este cu adevărat! Seara, când se simțea copleșit de probleme, citea o pagină din Eminescu ce devenise sfetnicul său de taină și care-i lua problemele de pe cap sau le găsea soluții rezonabile! Era ca efectul rugăciunii asupra unui adevărat credincios! De zeci de ani, avea obiceiul, ca după servici să se ducă zilnic la cârciumă. Pe la 5 ani, văzând ce face unchiul și bunicul a încercat și el cu o țeavă de cucută pe la dopul de sus al butoiului. Părinții crezându-l mort au chemat preotul pentru slujba de înmormântare. Dar brusc a înviat bețivanul în devenire! De atunci n-a prea mai băut apă.
        AD fusese căsătorit de două ori și avea două fete și un băiat de care, după părăsirea lor, a avut și el grijă cum a putut. De foarte mult timp își ducea viața singur. Avea mare talent la povestit dar și plăcerea de a discuta orice și cu oricine, în fapt o metodă de a pierde timpul după servici. Aproape zilnic după o zi de muncă istovitoare, aproape zilnic își permitea să ia masa la Restaurantul Izvorul Rece (pe bulevard, la circa un kilometru de la Piața Iancului spre Universitate) la care veneau tot felul de oameni. Într-o seară a început discuția, fără să știe, cu un profesor universitar de limba română. Îi recită strofele 5 și 6 și-i adresează întrebarea: ce-a vrut să spună Eminescu în strofele 5 și 6 ? Profesorul, crezând că are un individ neștiutor, și-a detaliat punctul său de vedere expus și generațiilor sale de studenți. Când a auzit varianta lui AD a rămas perplex, l-a felicitat, a recunoscut că este profesor universitar de limba română,etc. AD mi-a spus că numai un copil asigură ștafeta vieții prin generația următoare. După toată discuția, în care aflasem și cealaltă jumătate a mitului, am fost convins că aceasta este răspunsul corect care invalidează tot ce s-a comentat pe seama acestei poezii. Majoritatea criticilor, neputând să răspundă la întrebare, au evitat fondul, au banalizat discuția prin stradă, numărul plopilor, adresant, etc. Desigur, destinatarul poeziei poate conta în dezlegarea enigmei.
        Atunci mi-am propus să aduc probele în validarea teoriei lui AD care mi-a luat un văl de pe ochi! Dar m-au năpădit întrebările: De ce nici cei cu carte nu știu cine este Eminescu? Ce-a făcut el pentru acest neam? Cine trebuia să ne prezinte viața și opera lui Eminescu? De ce-am fost mințiți c-a fost bolnav de sifilis? De ce-a fost declarat nebun?
        Mai multe detalii despre viața excepțională a mentorului meu sunt în cartea Dumitru Anghel un OM între Oameni publicată de mine în 2021 și care se poate lua de pe site! Cred că Dumitru Anghel este cel mai complex personaj real cu nici patru clase care apare într-o carte din țara noastră! Acum circa două decenii AD ne-a părăsit prematur la circa 74 de ani în urma unui accident stupid în care și-a fracturat șoldul printr-o căzătură pe pragul de intrare în camera mare din antreul garsonierei ! Pragul ca și ușile și întreaga tâmplărie inițială au înlocuite de cele făcute foarte elevat și bine chiar de mâna lui! În acea dimineață eu de pe hol am glumit cu el căzut și mi-a fost milă să sparg ușa mai ales că mi-a spus că vine fiul său Florin, o celebritate națională, cu cheia! Dar el avea cheia în ușă iar Florin a trebuit să spargă ușa! Nu cred c-a fost aburit chiar așa de vreme ca să se împiedece de pragul său! Cândva era să-l rog să-mi facă și mie asemenea prag dar într-o iarnă mi-a făcut cel mai mare cadou! Mi-a închis balconul de la garsonieră! Dacă n-o făcea și azi mă bătea vântul!
        Mulțumesc și Odihnește-te în Pace deoarece ai contribuit indirect la ceea ce am realizat eu dacă am realizat ceva bun pentru români și țară!

     17 Noi 2023       Gheorghe Ghe. Borcan