Edi Penteleiciuc, Cel mai Mare Iubitor de Șah din România

Edi Penteleiciuc, Cel mai Mare Iubitor de Șah din România

Edi Penteleiciuc, Cel mai Mare Iubitor de Șah din România

        Numele său a fost schimbat pe vremea ocupantului hasburgic care a avut obiectiv să distrugă pe românii adevărații stăpâni multimilenari ai locului. Pe lângă decimare fizică i-a strămutat în diverse zone! În locul lor a plantat șvabi (în întregul Banat istoric sfârtecat la Trianon 1920 de către falșii noștri aliați pentru cadourile făcute la obrăznicăturile de sârbi și de unguri), unguri, ruteni, slovaci, germani, polonezi în Maramureșul Istoric (mai ales cel de dincolo de Tisa), Bucovina, zona Hotinului,etc. teritorii care azi se află la obrăznicăturile de cazaci-tătari slavizați! Obiectivul hasburgic a fost continuat de către unguri, ruteni, tătarii slavizați-cazaci, polonezi, slavi!

        Edi a fost cel mai bun prieten de-al meu cu circa 7 ani mai mare ca mine. În afară de mama și tata, a fost și rămâne cel mai cinstit, altruist, parolist, om întâlnit în viața mea! Afară de respect pe care ți-l impunea prin comportament nu cerea absolut nimic de la nimeni. Din păcate n-am putut să mă ridic la nivelul său datorită situației mele pe care nu puteam să i-o spun ca să nu-l împovărez. Ne-am cunoscut în Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică-ICI (cel mai mare institut de informatică din țară) unde am fost angajat în toamna lui 1974 prin Repartiție Guvernamentală cu listă unică la nivel de țară ierahizată pe baza mediei generale 9.50 din Facultate de Matematică, Universitatea București! Dar și pe baza unui Masterat (cu media generală 10) în Tehnici de Construcție Compilatoare și în Gramatici și Limbaje Formale !
        Edi era salariat la Direcția Sisteme de Conducere căzută în întregime din cerul unui minister! Le ziceam cimitirul elefanților, nu știam cu ce se ocupă salariații lor care aveau și cele mai mari salarii din institut. Nu le vedeam rostul în acest institut majoritatea fiind plini de ei și se credeau șefi peste cei circa 1000 de salariați din care circa 200 aveau specialități de profil: matematică, informatică, cibernetică, automatică. Edi era o excepție printre toți din această direcție. Edi era cel mai conștiincios salariat (din această direcție dar și din institut), foarte modest, amabil, sociabil și respectuos cu oricine indiferent de vârstă. N-a existat sarcină primită să n-o execute la timp! Majoritatea din direcția sa erau cu studii superioare dar aveau și câțiva cu studii medii. Edi era unul dintre aceștia. Dar era așa de priceput la toate că era sufocat de sarcini. Era trimis deseori în delegații prin țară (mai ales pe la Centrele Teritoriale de Calcul înființate și sub tutela ICI) să rezolve problemele șefilor lui comozi!
        De mic a fost crescut doar de tatăl său care lucra pe locomotivă CFR! Erau români originali din Bucovina cu nume slavizat de cazaci și rutenii aduși de hasburgi în perioada ocupației lor 1774-1918 când au făcut mari operațiuni de decimare, dislocare și asimilare a românilor supraviețuitori din întregul Banat, întregul Maramureșul istoric, Bucovina,etc. Totuși mama lui era de origine germană! Gena Ordinei și a Disciplinei germană a moștenit-o cu siguranță de la mamă deși prin natura slujbei și tatăl său trebuia să fie punctual și foarte ordonat! A fost obligat să se angajeze de timpuriu ca să se întrețină!
        În tinerețe a suferit un accident grav la ski din care a supraviețuit miraculos, dar a rămas cu insomnie toată viața. Dormea cam 3-4 ore din 24! Restul timpului de somn îl petrecea cu studiul la tabla de șah! Avea o bibliotecă de șah foarte mare. Avea și cunoștea aproape toate revistele mai vechi și mai noi apărute în țară! Cumpăra cărți și reviste și de pe la Anticariat! Era înebunit să le completeze dacă unele colecții aveau lipsuri! Pe majoritatea le ducea la legat foarte frumos și bine în volume ponderate,etc.
        Avea o memorie inclusiv vizuală și asociativă fantastică! Aceasta îi permitea să facă asocieri cu baza sa de poziții memorate să identifice planul de joc bun și să calculeze foarte repede mutările de urmat! Jucam blitz în care dânsul avea 3 minute iar eu 5! Avea o dexteritate de a muta instantaneu și câștiga majoritatea partidelor de acest fel jucate cu mine. Eu pierdeam cel puțin un minut doar pentru efectuarea fizică a tuturor mutărilor din partidă! Probabil ca să nu mă dezarmeze mă lăsa subtil să câștig și eu câte una deși l-am avertizat să nu cumva să observ vreun truc de cadou partidă! Iată o întâmplare petrecută la mine acasă. După circa 25 mutări dintr-o partidă oprește ambele ceasuri și-mi spune că poziția a apărut într-o partidă jucată de Korcinoi în Turneul Candidaților la titlul mondial. S-a sculat de la masă, s-a dus la corpul de bibliotecă cu sute de cărți de șah datorate în majoritate dânsului și chiar aranjate de dânsul într-o ordine germană pe care eu nu apucasem s-o stric! A scanat rapid cele șapte rafturi dedicate șahului și se oprește asupra unei cărți pe care o scoate de pe raft. O răsfoiește în câteva secunde și culmea găsește partida. O desfășurăm pe altă tablă și ajungem la o poziție aproape identică cu cea la care a oprit ceasul! Cred că nici Philidor care avea o memorie excepțională (juca simultane oarbe dar în acelaș timp întreținea discuții cu alții din jur iar la final putea reproduce orice partidă jucată în simultan) n-ar putea să-l egaleze într-o astfel de întâmplare - performanță!
        Edi a jucat șah la câteva echipe legate de locul său de muncă sau nu. Neavând timp de competiții individuale avea pe carnet doar categoria I deși avea forță de Maestru Internațional! Prin natura serviciului tatăl său a lipsit mult de acasă și ca un făcut din cauza serviciului și el lipsea deseori de acasă. Cu toate acestea Edi și-a dedicat restul și foarte mult timp educației ficei sale Diana. În acea perioadă cât am fost amândoi în ICI, un domn Dumitru (Ion, meloman, pianist și mare iubitor de șah, frate cu Vicențiu Dumitru profesor universitar ASE) a înființat oficial în institut un club de șah și-a legitimat oficial zeci de șahiști. A înscris o echipă în campionatul pe sector care a promovat repede în cel municipal.
        În 1979 eu m-am calificat în Semifinala pe țară și la recomandarea arbitrului de șah Avram (rănit în al doilea război mondial și paralizat pe o jumătate de corp care s-a gândit să-mi facă un bine) m-a contactat colonelul Gavrilă, maestru de șah la clubul Dinamo Victoria cu echipă puternică în Divizia A pe țară. Mi-au spus că-mi asigură transportul și cazarea la Băile Herculane precum și la alte competiții. Atunci eu eram la Clubul universitar CSU Construcții (urmașul Clubului Institutului de Petrol, Geologie și Gaze-IPGG,desființat, care a ajutat cu burse mulți studenți ce-au ajuns maeștri și care fusese condus de basarabeanul patriot Leonida Sârbu, cu antrenor Maestru Veniamin Urseanu) iar Edi era la Echipa Utilaj Chimic (unde lucrase anterior și condusă de un domn Dumitrescu foarte cumsecade care-l avea pe Edi la suflet)! Am vorbit cu Edi și m-a sfătuit să accept. L-am rugat să vină cu mine. Era reticient la milițieni dar (dorind să fie în preajma mea să mă ajute să evoluez) a acceptat, n-a pus nici o condiție și a sperat să fie respectat de milițieni.
        Era prima dată în viață când negociam ceva pentru mine dar îl aveam în vedere și pe Edi. Am continuat tratativele de transfer cu un domn Cojocaru pe care l-am rugat să-l ia și pe Edi care nu avea nici o pretenție. S-a cam codit (era cu grad de subofițer și din păcate s-a dat în petec ca unii dintre milițieni pe care Edi nu-i suporta de fel deoarecea ținea la standardul său de adevărat OM dar i-am ascuns mojicia legată de el) dar până la urmă a acceptat. Eu aveam deja două norme de Candidat de Maestru! Pe ce-a de-a treia și ultima am făcut-o în perioada Dinamo Victoria iar în Noi 1980 am obținut CM-ul!
        Echipa Dinamo Victoria avea câțiva maeștri dar sunt convins că nici unul nu l-ar fi învins pe Edi într-un meci de câteva partide. La început Dinamo Victoria ne-a utilizat pe amândoi la promovarea celei de-a doua echipe unde Edi a câștigat toate partidele! Văzând ce potențial are l-au solicitat din ce în ce mai mult în diverse competiții ale echipelor. Din acest motiv (la care nu se aștepta Edi), și nu numai, după circa doi ani la dorința lui Edi am părăsit amândoi clubul și am venit să ajutăm echipa ICI să promoveze în campionatul municipal! De aici el s-a pensionat iar eu am plecat la Clubul Voința București care avea o echipă în Divizia A pe țară!
        De circa 20 ani (de când am aflat de ea) doream să am celebra carte 300 Partide Alese ale lui Alehin comentate de el însuși care fusese tradusă și publicată în România în circa 3000 de exemplare insuficientă mai ales că șahul (ca și toate sporturile pe acea vreme) era în ascensiune și avea zeci de mii de șahiști cu carnet de șah și cu cel puțin prima categorie, cea mai mică, categoria 3 (urma 2, 1, CM, M, MFIDE, MI, MM)! După circa 30 de ani de la editare era o carte rară și pentru Anticariatele din țară în care Edi mai căuta când era în delegații! Am obținut-o după 1980 datorită prietenului meu Edi Penteleiciuc, care după părinții mei, a fost și va rămâne cel mai cinstit și mai altruist om pe care am avut norocul să-l întâlnesc în viață! Având multe cunoștiințe din șah și nu numai, Edi a aflat că un șahist îndrăgostit cândva de șah acum era mai îndrăgostit de Stalicinaia și de Cabernet Bulgăresc! N-a cerut bani ci 3 sticle din fiecare căci știa de penuria lor! Edi nu îndrăznea să-mi spună deoarece însemna câteva sute de lei și ceva investigații în restaurante din București! Chiar dacă aș fi știut aceste amănunte n-aș fi ezitat s-o cumpăr! Împreună cu Edi, am căutat circa o jumătate de zi fiind "camuflate" de ospătari din zone selecte. Le-am achiziționat la suprapreț cu salariul pe câteva zile de muncă! Eram în culmea fericirii s-o văd în biblioteca mea! Nu mă atașez ușor de lucruri dar a fost cea mai râvnită carte de către mine! De curiozitate în 1956 anul publicării prețul de vânzare era circa 12 lei dar proprietarul o luase de la Anticariat cu 21.50 lei!  Prețul de 12 lei la publicare era foarte mult deoarece leul era după a doua stabilizare de după al doilea război mondial iar majoritatea românilor nu avea bani! (Orășenii cu servici aveau salariu lunar chiar dacă mic, dar la majoritatea țăranilor li s-au sechestrat pământurile și munceau în CAP pe mai nimic, pe produse primite abia toamna după recoltarea lor! Ca exemplu tata a avut în mână 50 de lei abia în 1955 primiți de la silvic pe lucru sezonier la pădure! Circa 12 ani s-au opus CAP-ului deși li se sechestrase aproape tot pământul! Au renunțat la vite și oi și-au trecut la o capră din care s-au făcut câteva! Aveam 5 ani, două surori mai mari și pe Nicu de un an care, din păcate, a plecat prematur dintre noi la 62 de ani la sfârșitul lui Noi 1916!)
        N-am mai avut timp de carte și nici de sutele de cărți de șah pe care le am datorită prietenului meu Edi. Desigur am studiat câteva partide și-am reținut un comentariu amuzant al lui Alehin: mutarea reginei este prematură! Nu m-am prins de ce zice așa deoarece eram captivat de pozițe, etc. Apoi am văzut că oriunde ar fi mutat ar fi fost capturată la mutarea următoare! După 1989 n-am mai participat la concursuri de șah dar am jucat blitz mai ales în Parcul Bucur Obor chiar dacă a fost cucerit (ca mai toate parcurile și nu numai) de iubitorii de manele și de rudele maneliștilor sau mai general de către așokari!
        După toate faptele sale Edi Penteleiciu este și va rămâne cel mai mare iubitor de șah din țara noastră! Desigur alături de el poate sta și domnul Constantin Zărnescu, vecinul meu de bloc și de Parc Bucur Obor și desigur și prietenul meu deși nu știu dacă relația este reciprocă! Din păcate, și din mai multe motive, Edi n-a avut timp pentru cariera competițională unde ar fi ajuns destul de repede Mare Maestru deoarece avea o logică și o memorie rară! Știa poziții studiate cu zeci de ani înainte în nopțile de insomnie care s-a instalat în urma accidentului grav de la ski!
        Din păcate deși am luat contact cu șahul din clasele gimnaziale (datorită profesorului de matematică Vasile Grădinaru, refugiat din chinuita și chiar răstignita Basarabie) și m-am îndrăgostit pe loc de el, n-am putut juca, n-am avut piese și tablă, care erau un lux pentru majoritatea țăranilor care nu înțelegeau rolul acestui joc pentru că aveau doar timp de muncă pentru ei și copiii lor! Competițional m-am apucat în București, prin 1972, pe anul trei de facultate și până în 1975 am ajuns la categoria I. În toamna lui 1980 am ajuns Candidat de Maestru și de aici n-am prea mai avut timp de șah competițional și nici măcar de studiu acasă!
        Edi era la curent cu tot ce intră în librăria Krețulescu de la sala palatului. Veneau cărți (dar nu în număr foarte mic) în rusă și germană ambele limbi cunoscute foarte bine de Edi. Cineva îi rezerva două exemplare din care unul pentru mine! Edi era abonat și la reviste din țară și din afară! Avea colecții mari încă dinainte de 1944! A cumpărat și din anticariat iar dacă lipsea vreun număr îl tot căuta ca să aibe ediția completă pe care o lega frumos în volum pe ani,etc! Nu cred c-a mai fost cineva așa doritor da și meticulos ca el!
În mii de nopți aproape fără somn, pe lângă studiul șahului, Edi făcuse câteva traduceri din cărți foarte bune de șah din rusă și germană pe care le cunoștea foarte bine. Avea un scris impecabil iar diagramele erau lipite cu migală pe manuscris după ce erau decupate dintr-un xerox al cărții. Văzând aceste bijuterii de traduceri, mi-a venit ideea de a fi publicate deoarece era lipsă de cărți foarte bune deosebit de utile pentru șahiștii români.
        Prin anii 80 am convins pe directorul Editurii Sport Turism să publice din aceste traduceri pe care i le-am prezentat împreună cu originalele lor. Avea nume slav dar a fost foarte cinstit și-a acceptat imediat! Dar mi-a cerut să-i aduc acordul Federației Române de Șah-FRȘ pentru cărțile avute în vedere! Așa am ajuns la tovarășul Vrabie Secretarul General al FRȘ. Era respingător de cum îl vedeai dar n-am ținut cont și nu m-am alertat! A mimat că este de acord să facem traduceri și să le publicăm dar în mintea sa parșivă a clocit repede un plan mizerabil care n-avea legătură cu servirea șahului românesc. Aveam circa 35 de ani, eram licențiat în matematică dar în relațiile cu oamenii eram foarte naiv și dădeam credit imediat la prea mulți oameni! Mi-a cerut să-l aduc pe Edi și, din prea multă cinste (când ești luat de fraier de excroci), am plecat și i-am lăsat să discute ei! Nici nu l-am întrebat pe Edi de rezultatul discuției! Astfel cu obraz de rudă facocer, acest Vrabie (mai potrivit era Erete) l-a tot chemat la el pe Edi sub diverse pretexte ca să-l aducă încet, încet unde dorea el! Crezând că l-a dresat i-a propus să facă o lucrare din cărțile traduse și s-o publice ei în calitate de coautori! Edi n-a mai dorit să pronunțe nici măcar numele specimenului. Nu mi-a spus și n-am întrebat crezând că este pe calea cea bună și-mi va spune el la momentul sigur! Astfel s-au pierdut circa 10 traduceri foarte bune care nu cereau acordul autorului sau l-ar fi dat fără pretenții financiare!
        Edi a ajutat gratis cu materiale și cu traduceri (pentru reviste și pentru publicare cărți) pe Elisabeta Polihroniade și pe Veturia Simo prietena maestrului Mihai Rădulescu care era și prietenul său! Edi a dat traducerile să-și facă copii la prieteni și cunoștințe din care unii erau antrenori de șah. Printre ei era și regretatul maestru Emil Pessi! Emil făcea copii xerox și le vindea pentru a supraviețui deoarece nu avea servici! Edi s-a gândit să-l ajute cumva și de aceea i le dădea fără să-i spună explicit că-l lasă să facă așa ceva!
        Sute de cărți din biblioteca mea de șah le datorez lui Edi cel mai mare iubitor de șah care, cu talentul și memoria extraordinară, ar fi putut ajunge foarte repede Campion Național și chiar Mare Maestru Internațional de Șah. În Cișmigiu juca blitz de la egal cu Marele Maestru Internațional Mihai Șubă! Edi este un exemplu de mare talent irosit cum se întâmplă cu foarte mulți români care au condiții vitrege! Și-a ignorat talentul și din dragoste pentru fica sa Diana care nu trebuia să fie lipsită de prezența sa ca tată și ca mentor în educație! Eu cred că nu trebuia să-și ignore geniul și talentul mai ales că nu ești sigur că munca ta, în unicul copil al tău, va da roade! Viața a confirmat și confirmă de mai multe ori această părere care este un fel de adevăr!
        Din păcate, în ultimile două decenii n-am mai știut unul de altul! Vara trecută (în 2022) cu o adresă incompletă l-am căutat! Îl vizitasem cândva într-un bloc din Prelungirea Ghencea, dar multe s-au schimbat de atunci. L-am căutat mai întâi prin Parcul Moghioroș unde juca șah într-un anumit loc desființat și mutat în altă parte a parcului. Nimeni nu-l cunoștea dintre puținii "împingători de lemne" cu care am discutat. Expresia a fost "brevetată" de MI, Constantin Zărnescu! Am ajuns în Prelungirea Ghencea unde am deranjat la interfon pe proprietarii din câteva apartamente! M-a încurajat, să nu abandonez, o femeie îl plimba pe un "Bubico" (negru nu alb) care o trăgea acasă! Așa am găsit-o pe soția lui care mi-a dat vestea tristă că de circa 7 ani Edi plecase din această lume mizerabilă și prefăcută! I-am cerut câteva fotografii dar mi-a trimis pe email ceva de neutilizat!
        Mulțumesc prietene pentru toate dar mai ales c-am fost norocos să te întâlnesc! Odihnește-te în Pace!
         Prin anii 80 Edi mi-a dat un caiet în care a selectat din cărți și reviste 125 de poziții răscruce din partide jucate de mari maeștri și nu numai. Din poziția prezentată începe derularea partidei până la final. A dorit și-a sperat că-l voi studia și voi progresa în jocul practic. Deși în Noi 1980 am devenit Candidat de Maestru n-am mai prea avut timp decât pentru puține competiții până în 1990. N-am mai putut studia acest caiet și nici sutele de cărți de șah avute prea târziu! De curând am găsit caietul și m-am decis să editez pozițiile fără comentariile ce însoțeau derularea partidei! Ele completează benefic capitolele despre combinații din cartea mea editată în 2021, Miraculosul Joc de Șah, o carte manual util pentru începători neștiutori și cel puțin până la Candidat de Maestru! Cartea conține un rezumat semnificativ și unicat despre istoria șahului și a celor care au contribuit foarte mult la această istorie, la răspândirea lui pe planetă, la o societate care ar trebuie să fie mai bună așa cum au fost sau au gândit să fie unii dintre marii performeri și iubitori de șah! Din multe motive constat că Mihail Cigorin era preferatul lui Edi Penteleiciuc. Fără să știu de preferința sa, acest mare jucător și OM era și este și preferatul meu! Toți trei avem o calitate comună pe care cititorii curioși o vor descoperi! Din cele 125 de selecții 28 sunt din partidele jucate de, marele șahist și OM, Mihail Cigorin ceea ce ne spune foarte mult de aprecierea unui mare șahist român
la adresa marelui OM rus!

 17 Noi 2023      Gheorghe Ghe. Borcan