Împăratul [a]Român, Alexandru cel Mare

Împăratul [a]Român Alexandru cel Mare

Împăratul [a]Român Alexandru cel Mare



        Alexandru cel Mare cunoscut ca Alexandru Macedon s-a născut pe 20 iulie 356 î.e.n. la Pella (azi în Grecia) fostă capitală a Macedonie Antice. S-a născut în aceeași noapte când Templul lui Artemis din Efes a fost incendiat. A decedat pe 10 iunie 323 î.e.n. , la 32 de ani, în orașul Babilon, Mesopotamia. După opinia unora a fost asasinat prin otrăvire sau prin iradiere deși pe atunci procedeul cu plasarea sursei de iradiere nu prea era cunoscut sau utilizat.
       A domnit care rege peste Macedonia, Grecia și ca împărat al imperiului creat între 336 î.e.n.-323 î.e.n. Tatăl său este regele Filip al II-lea al Macedoniei care a cucerit și unificat Grecia. Mama sa regina Olimpia este din Epir, care era cea de-a patra soție a lui Filip cu mai multe soții sau concubine care au dat naștere la copii. Regiunea Epir este mărginită la vest de Albania, la nord de Macedonia grecească, la sud-est de Tesalia și la sud respectiv sud-vest de Evritania-Agrafa și Thesprotia. Epirul are ieșire la Marea Ionică.
        Mulți istorici susțin fals și toți grecii se mândresc cu grecul marele Alexandru deoarece Olimpia ar fi o grecoaică din Epir. Dar Epirul este o regiune, care a ținut de Macedonia Antică și a fost anexată de Grecia abia în anul 1912 ca urmare a primului război balcanic câștigat ca și al doilea de coaliția condusă de România! Deci milenii de-a rândul locuitorii acestei provincii nu s-au considerat greci și n-au avut conștiința de a fi greci căci altfel ar fi venit cumva în brațele Greciei precum puiul rătăcit de mamă! Desigur, de-a lungul timpului atât otomanii cât și grecii au contribuit la amalgamarea populației din această provincie. Mai mult o parte din Macedonia Antică și din Epir se află azi în Albania islamizată!
        Să nu uităm de celebrul oraș Moscopole, din Munții Pindului, cândva al doilea după Constantinopol, cu universitate și cu circa 60000 aromâni (= daci liberi sau români din sudul Dunării) care a fost ras cu tunurile otomane de pe fața pământului și redus la un sat, se află azi în Albania!
        Când Alexandru a împlinit treisprezece ani, tatăl său, regele Filip al II-lea al Macedoniei, a considerat că pe lângă educația spartană, Alexandru trebuie să învețe și carte. Astfel Aristotel, marele filozof al antichității, s-a ocupat de educația lui care a acumulta vaste (relativ la acea vreme) cunoștințe din domeniul filozofiei, astronomiei, matematicii, artei, biologiei, geografiei și politicii.
        Alexandru cel Mare, a fost rege al Macedoniei și împăratul unui imperiu enorm, care se întindea de la marginea Chinei, până în Egipt și Europa. Era cel mai mare imperiu creat de cineva și cunoscut în istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. Putem spune că prin aceste cuceriri Alexandru cel Mare a contribuit substanțial la răspândirea civilizației elenistice într-o mare parte din Europa și Asia și ulterior în întreaga lume.
        Alexandru cel Mare era privit de către popoarele cucerite ca un eliberator de sub tirania conducătorilor lor cărora nu le păsa de popor. În aceste teritorii, majoritatea oamenilor nu erau liberi, ci erau robi sau sclavi la diverși stăpâni locali! Alexandru cel Mare practic a eliberat popoare și le-a schimbat legile sociale în unele mai bune!
        Alexandru cel Mare n-a cucerit popoare și teritorii din motive egoiste, precum au făcut-o, în întreaga istorie umană, majoritatea cuceritorilor conducători de imperii. Primul motiv a fost de a anhila armata persană și incursiunile perșilor asupra poporului său și implicit asupra popoarelor vecine. Al doilea motiv a încercat să pacifice, pentru sute de ani, zona cucerită! Din păcate creația sa a fost distrusă după asasinarea sa!
Urmele trecerii sale prin teritorile cucerite se văd, printre altele, în numele și relicvele din 12 orașe care-i poartă numele!
        Nu întâmplător, filosofia lui Alexandru cel Mare a fost similară cu cea a marelui Rege Burebista care a creat cel mai mare Regat din Europa dar și cu Regele GwangGaeto, rege peste coreeni și peste alte popoare pe care le-a cucerit și care tot îi ataca pe coreeni! Într-un fel putem spune că el este și primul unificator al celor trei regate ale Coreei în fapt nivelul de agregare la care se ajunsese la acea dată!
        Din păcate operele lor n-au supraviețuit dar ideea și comportamentul lor față de tratamentul omului de rând și a popoarelor dăinue și azi deoarece au fost și alți conducători care au preluat-o până în zilele noastre! Toți trei acești mari conducători ajunși la nivelul de OM au fost asasinați și-au plătit cu viața Politica lor! Alexandru cel Mare și GwangGaeto au trăit sub 40 de ani iar Burebista circa 60 ani!
 
7 Noi 2023 Gheorghe Ghe. Borcan