Ina Todoran, Lecții pentru Tinerii din Generațiile Apatride

Ina Todoran, Lecții pentru Tinerii din Generațiile Apatride
Ina Todoran, Lecții pentru Tinerii din Generațiile Apatride



        Talentata Ina Todoran a considerat că trebuie să aibe și o profesie stabilă! După 1989, un artist cu asemenea har nu mai poate să-și asigure ușor existența din această meserie dedicată publicului. Cred că artiștii serioși și profunzi nu prea sunt solicitați și-și periclitează existența lor și a viitoarei familii! De ce? Vedem că milioane din românii, acestor generații apatride (cărora nu le pasă dacă le trebuie un minim de cultură) se reped ca muștele pe salam cu desert minune și pe cântece precum ia tigaia na tigaia! Nu mai poți avea loc de tupeiști care s-au proliferat și se proliferează în toate activitățile de la noi!
        Există mai multe cauze. Înainte de 1989 exista un singur post național de radio-televiziune. În plus erau oameni conștiincioși precum regretata Marioara Morărescu care decenii a blocat penetrația unor neica nimeni și-au protejat folclorul românesc de manelizare pe care o practică cu maximă nerușinare foarte mulți care apar non stop pe la cele câteva posturi aparent independente și libere! Și deosebit de grav este implicarea forțată, cu orice preț, a multor copii care n-au vocație pentru muzică! Dintre aceștia se crește generația de schimb a celor ce se comportă ca și falșii lor profesori în domeniul muzici! Constat că azi cenzura se aplică împotriva oamenilor serioși deoarece cei ce o deservesc sunt slugile stăpânilor care ne-au cucerit și care vor numai români tembeloizi, aculturali, apatrizi,etc!
        Cred că și din acest motiv Ina și-a ales o profesie stabilă! Astfel ea a absolvit Facultatea de Oftalmologie
(o specialitate foarte grea, sensibilă căci este legată de lumina ochilor fără de care ai viața foarte grea ca a unei cârtițe care sapă permanent să-și asigure hrana pe care o caută cu ajutorul celelalte simțuri) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș! Și nu oricum ca Șefă de Promoție a facultății și a promoției din întreaga universitate!
       Cred că anul trecut am descoperit cântecele speciale ale acesteia dar abia zilele trecute am aflat aceste amănunte. M-a frapat discursul Inei la absolvirea ca Șefă de Promoție a Facultății sale sau pe toată Promoția Universității! Ceremonia de absolvire  a avut loc Vineri, 15 Iunie 2018
(din păcate în ziua ce amintește de Mihai Eminescu cel mai mare patriot al neamului! Cu 135 ani în urmă, pe 15 Iunie 1883 Mihai Eminescu a fost arestat, declarat nebun și bolnav de sifilis, azvârlit forțat în sanatoriu-pușcărie! Aici era readus forțat și i se aplicau tratamente medicale nocive pentru falsul sifilis. Acestea erau aplicate pentru exterminarea sa el rezistând miraculos șase ani până ce trădătorii au scăpat de el) în Piața Teatrului din municipiu Târgu Mureș! Alături de cei 907 absolvenți (de la toate specialitățile din universitate) au fost profesorii care le-au îndrumat pașii în cei 3, 4, 5 și 6 ani de studiu, părinții care i-au susținut în toți anii.
        Absolvenții au depus Jurământului lui Hipocrate în limbile română (maghiară și engleză, de ce?). Ca șefă de promoție, Ina a avut un discurs excepțional pentru profunzimea unui tânăr la acea vârstă! În fapt este Crezul ei de Conduită în Viața dăruită Meseriei și desigur Neamului Românesc! Acest discurs m-a determinat să-i dedic această pagină pentru ca Tinerii să Învețe dacă nu vor să Bâjbâie în Viață și să râdă de Români toți străinii! Căci de 34 de ani de la Lovitura Românească din Dec 1989 își bat joc de noi atât la noi acasă cât și afară! Desigur cu complicitatea majorității din aceste generații care, ca lașii, ne-am părăsit țara cu milioanele!
        După discursul de la absolvire, Ina mai spune ceva care arată că este un Mare Caracter, un Mare OM și (chiar dacă a început să ne fie rușine de acest cuvânt) un Mare Patriot:
         Îmi sare inima din piept de bucurie și sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că mi-a fost dat să trăiesc asemenea emoții. Au fost 6 ani plini în care a avut loc metamorfoza de la un copil inocent și plin de idealuri, la un adult asumat și pregătit să înfrunte realitatea și să o facă mai bună. Mulțumesc părinți, bunici, rude, prieteni și tuturor celor care cândva mi-ați spus cuvinte de încurajare. Vă sunt recunoscătoare și vă promit să rămân OM și să vă dăruiesc înapoi prin muncă tot ceea ce am primit!

Stimați profesori și oaspeți, dragi părinți, prieteni și colegi,

        Mă simt onorată să mă aflu în fața dumneavoastră în această postură, reprezentând vocea colegilor mei. Astăzi sărbătorim reușita noastră, a tuturor. Transmit, așadar, sincere felicitări absolvenților promoției 2012-2018 a UMF Tîrgu Mureș. Sunteți extraordinari, puternici, capabili și veți reuși tot ceea ce vă propuneți, atât timp cât veți rămâne în slujba binelui.
        Am îndrăznit să visăm și să credem în noi, am muncit și ne-am autodepășit și iată-ne ajunși la sfârșitul studenției, dar la începutul unei noi etape în care cuvintele cheie vor fi responsabilitatea, empatia și iubirea. Îmi doresc ca dificultățile pe care le vom întâmpina să nu ne deformeze caracterul, ci să ni-l șlefuiască. Să fim, în primul rând, oameni și, în al doilea rând, medici, să ne tratăm pacienții așa cum ne-am dori să fim tratați noi înșine sau cei mai dragi nouă. Satisfacțiile profesionale să ne mângâie sufletele, nu orgoliile, iar eșecurile să ne aducă aminte că suntem doar niște unelte prin care lucrează Dumnezeu, însă El are ultimul cuvânt.
        În continuare, în numele colegilor mei, doresc să aduc sincere mulțumiri profesorilor și cadrelor didactice care ne-au împărtășit cunoștințe și experiențe profesionale, introducându-ne într-o lume aparte în care doar cei privilegiați pășesc. UMF Tîrgu Mureș este cel mai bun loc pe care îl puteam alege pentru educația noastră în domeniul medical.
        Vă mulțumim și vă asigurăm de toată prețuirea și tot respectul nostru. Mulțumiri de suflet aducem părinților, bunicilor, fraților, rudelor și prietenilor, sursele noastre de putere care ne-au fost alături necondiționat, motivându-ne să continuăm. Și pentru că noi, promoția 2012-2018, suntem generația de absolvenți a Centenarului Marii Uniri, doresc să marcăm acest fapt deosebit, propunându-vă un moment artistic prin care să transmitem „La mulți ani” României și locuitorilor ei, înțelepciune și unitate pentru un viitor mai bun împreună!”
        Mai jos prezint doar câteva din nestematele sale atât ca filosofia de viață ce rezultă din versuri, cât și prin melodie și nu în ultimul rând printr-o voce de top!


27 Noi 2023      Gheorghe Ghe. Borcan