Mentorul meu Marin Ene, OMul Patriot MultiTalentat

Mentorul meu Marin Ene, OMul Patriot MultiTalentat
Mentorul meu Marin Ene, OMul Patriot MultiTalentat

        Marin Ene a avut un impact foarte mare la dezvoltarea mea culturală și mentală. Marin Ene a fost cea mai complexă personalitate pe care am avut norocul s-o întâlnesc, să-mi fie mentor și chiar prieten deși era circa un sfert de secol între noi! Era o enciclopedie vie, nu te săturai de poveștile sale din care unele trăite personal sau de cunoștiințele sale! Era văr primar cu George Enescu cu același bunic care a plecat din Moldova să administreze moșia unui boier din zona Tufeni, Olt.
        Marin Ene a fost aviator în al doilea război mondial cu școala făcută la Brașov înainte de a împlini vârsta minimă admisă. În acea perioadă tatăl său era pe frontul din Rusia. Fiind minor dar dorind să-și ajute țara ca aviator a mituit cu o damigeană de vin și-a făcut școala și și-a luat brevetul de pilot primul zbor fiind până și pe deasupra casei din Tufeni, Olt! Tatăl său se reîntoarce bolnav și moare. La 6 luni moare și soția care l-a îngrijit. Cinci copii rămân orfani de ambii părinți dar au fost salvați de genialul lor frate Marin care știa să mânuiască tractorul și batoza familiei unicat în zonă care au fost sechestrate de noul regim! Tot răul spre bine deoarece pleacă la studii, face două facultăți simultan, ia două doctorate în Matematică și Inginerie,etc. A fost profesor universitar și cunoștea câteva limbi străine. Ajunge ministru, dar după trei zile este trimis la reeducare ca muncitor într-o mină din Valea Jiului! Datorită prezenței și cunoștiințelor sale salvează zeci de muncitor rămași blocați în subteran după o explozie. A fost și Director la Editura Tineretului și Sportului sau cam așa ceva. A fost singurul acceptat în preajma sa de către marele Camil Petrescu. Marin Ene i-a organizat un periplu de pomină în zona Izlaz pe când scria Un Om între Oameni dedicat lui Bălcescu!
        Dintr-o bursă în Franța și dizertațiile ținute pe lângă, revine în țară cu o sumă consistentă. Cu ea cumpără teren în Ploiești unde construiește un centru Centru Teritorial de Calcul Ploiești pavuazat cu multă marmură! Desigur cumpără și un calculator Felix C256 și toate necesare pentru funcționarea unui astfel de centru! Devine director și, deoarece avea mult de lucru în zonă, angajează circa 300 de salariați de trei ori mai mult decât îi permitea organigrama legală! Existau anumiți vigilenți care se dădeau mari patrioți, l-au retrogradat și l-au adus sub supraveghere Aici se remarcă Ion Românu fost consilier al președintelui Ceușescu, decăzut și pus Director General ICI Dar obligați de lege l-au pus în funcția de Cercetător Principal Grad 1! Dar îl face subaltern la nea Titi (Constantin) Leonida Sâmbotin boier vechi și domn creștin! A fost o umilire crasă deoarece aveau același grad CP1 dar erau la distanță de la pământ la lună!
         A fost trimis de îngerul meu păzitor, pentru a-mi corecta pozitiv Destinul! Mi-a fost mentor filosofic și prieten deși era o diferență de circa un sfert de secol! Când a sosit aici eu eram la Centrul de Calcul al institutului care în acel moment ne-a alocat (cu Marin Andreica ajuns prof universitar la ASE și culmea la catedra lui Ion Românu care l-a căderea din pom și-a făcut și o catedră la ASE numită Eficiența Industriilor sau cam așa ceva și la care amicul meu a plecat asistent) să lucrăm la un proiect la centrala de automatizări CIETA. Proiectul era condus de către Marin Ene devenit mentorul meu care mi-a influențat foarte mult Destinul! Ca să-și bată joc de el nea Titi și cu prietenul său Toma (necredinciosul sau neaoșul și el) Director Proiectare i-au dat la proiect fel de fel de … care erau sfătuiți în secret să nu asculte de șef! Chiar dac-ar fi ascultat tot degeaba căci Marin Ene ar fi vorbit la pereți! Eu și Marinică ne prezentam zilnic la punctul de lucru de la CIETA aflată în Parcul Floreasca lângă Intreprinderea Automatica alăturată și mai cunoscută de bucureșteni! Marinică venea pe jos în 5 minute aici iar eu scurtam de asemenea drumul față de sediul ICI! Din toți subalternii șefului zilnic găseam aici doar patru femei din care o babă acră șefa a trei licențiate tinere (nemăritate / divorțate / în curs de măritiș) pe care le punea 8 ore să numere caracterele de pe documentele centralei pentru a "evalua situația informațională"!
        Marinică (foarte talentat la multe și versat de mic deoarece a rămas orfan de tată iar mama sa văduvă cu trei copii) le întreba de fiecare dată dacă a venit șeful le ținea de gargară circa o jumătate de oră și apoi părăseam punctul pentru ștrand sau acasă! Șeful nu dădea pe acolo cu săptămânile iar când venea le spunea vreo poveste și pleca căci n-avea ce să discute aici despre informatică cu cele patru femei! După mai bine de o lună îl întâlnim pe șeful care m-a fascinat imediat! După povești, fiind fin pshiholog. ne-a luat separat și ne-a spus ce trebuie să facem pentru predarea din Decembrie căci era doar vară! Ne-a mai spus că nu-l interesează dacă venim la punctul de lucru ci-l interesează să ne facem treaba pe care ne-a și comunicat-o atunci! Mie nu-mi spunea nimic subiectul dar Marinică se pricepea și m-am bazat pe el! Marinică era licențiat în Cibernetică, ASE,  făcuse ceva cursuri și de analiză informatică a unui sistem sarcină neplăcută pentru mine fiind din alt domeniu!
        Mai erau circa trei săptămâni până la predarea din Dec și nimeni nu făcuse mai nimic! Atunci dl Ene cheamă pe dl. Ștefănescu un ajutor priceput care, curios deși mai mare ca vârstă, îi asculta poruncile! Dl. Ștefănescu era fiul unui preot celebru din Dorohoi care asistase la oprirea rușilor de la ocuparea altor teritorii în 1940 de către un soldat român care l-a forțat pe comandantul unui regiment să nu mai asculte ordinul trădător de la București! Toți patru ne adunam zilni în cămăruța lui Marinică de pe Barbu Văcărescu, de lângă Stadionul Dinamo! Munceam nonstop și am reușit să încheiem o documentație suficientă pentru ce ar fi trebuit să predea toată echipa dlui Marin Ene fără să introducem ce-au numărat echipa fetelor și ce trebuia să facă și ceilalți! Marinică a introdus și un model matematic pe centrală și pe repartiția resurselor! Discutase un șeful foarte priceput al centralei despre acest subiect la care eu mă uitam ca la felul trei! Dl. Rugescu era foarte ocupat și cu greu l-a convins Marinică să stea de vorbă cu noi! De la dl. Rugescu am reținut un adevăr oarecum filosofic: distanța de la ceva la ce trebuie (de regulă mai mare, legat de aprovizionarea cu materiale și planificată a producției unei intreprinderi subordonate sau nu unei centrale) este mult mai bună decât de la zero la ce trebuie! Avea în vedere birocrația ce intervenea în cererile de modificare necesar, etc!
        După această predare m-am separat bucuros de Marinică iar dl Ene mi-a trasat sarcină să programez ceea ce numea Tabloul de Bord al CIETA utilizând nu cartele ci să organizez informația și să citesc direct banda perforată Telex! Ar fi fost prima conectare "OnLine" din țară a unor intreprinderi cu centrala lor! A fost o aventură doar dacă mă gândesc la citirea benzii telex pentru care nu aveam cititoare pe calculatorul Felix C256 care citea o bandă cu 8 găuri pe linie și mult mai robustă! Eu trebuia să furnizez datele într-un fișier pe bandă magnetică pe care Cristina le putea citi și face anumite rapoarte în limbajul Cobol! Știam și eu să programez în Cobol dar nu era timp pentru astfel de programe căci trebuia să fac programe mult mai fine legate de citirea benzii Telex (cod CITT2) după organizarea datelor pe care fiecare intreprindere trebuia să le transmită Telex, nu telefonic după care toți notau și făceau cartele perforate! Și pe transmisia Telex de asemenea, de pe textul imprimat, se făcea cartele! Eu eu trebuia să evit această muncă și cartelele!
        Din păcate am fost inconștient și n-am nici o fotografie cu marele Marin Ene! Nu am mai comunicat mult timp, n-am știut și n-aș fi putut să-l conduc pe ultimul drum! De curând i-am căutat soția la locuința sa dar am aflat c-a fost vândut apartamentul și s-a mutat la fiul ei! Era a treia soție care avea deja acest copil! Cu celelalte două soții are copii din care și o fată specială în Grecia de la prima soție! Anul acesta am căutat mult una, la Tufeni, Primărie, Poliția Locală, la Poliția Județeană Olt, la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică-ICI, la Facultatea de Matematică, Universitatea București! În locul acesteia o să pun autograful manual dat odată cu cele trei volume cadou pe 6 Ian 1989 ultima dată când a participat la ziua mea de naștere, totodată ultima sărbătorită cu prietenii mei!

        A publicat câteva cărți tehnice absolut necesare. Prin 1985 a făcut în secret una dincele mai reușite traduceri a celebrei cărți a lui George Orwell, Ferma Animalelor ale cărei copii le-a dat la zeci de prieteni și cunoștiințe inclusiv mie! Anul acesta am reușit s-o editez și s-o public! După 1989 s-au publicat circa 4 traduceri dar din mai multe motive cred că este cea mai bună editare a celei mai bune traduceri. Am adăugat biografia lui George Orwell și a domnului Marin Ene! La fiecare capitol am adăugat imagini găsite pe Internet despre animalele sau personajele umane introduse în filmele care s-au făcut!

        Mulțumesc maestre pentru ajutor care n-a fost inutil! Odihnește-te în pace!

Un Cadou Inedit de la Marin Ene, Cozia Sâm 6 - Mie 10 Oct 1990

        Am câteva zile de concediu. Domnul Marin Ene era plecat la un tratament la Cozia! Îmi propune să vin la el la Hotel Cozia unde are un pat liber în cameră de dublu căci soția n-a putut să mai meargă cu el. Mă decid greu să merg. Iau trenul până la Călimănești. Sunt așteptat deși este după miezul nopții dar domnul Ene citește nonstop de când era mic! Are și pe nelipsita Pegy cu el dar nu mi-a spus căci nu mai mă duceam! Este o vulpiță pechineză foarte inteligentă! Nu suportă violența în jurul ei. În apartamentul din Titulescu dl Ene a făcut două teste. Primul s-a prefăcut că mă lovește iar Pegy l-a înșfăcat de mână doar ca să-l dezarmeze! La fel s-a comportat cu mine când eu am încercat să-l lovesc! Cu toate acestea eu nu suport câinii de apartament ținuți din egoismul uman ca jucărie pentru ei! Chiar dacă o duc cumva foarte bine! Acești oameni mai bine ar
crește în apartament și ar plimba gâște! Când eram la subsol în Floreasca (circa 3 ani după cutremurul din 4 Mar 1977 și la intersecția Glinka cu Mozart) mă duceam uneori prin Parcul Floreasca. Aici protipendada își etala câinii din fel de fel de rase unele chiar foarte scumpe! La un moment dat în gând le trag o înjurătură și am zis: de ce nu plimbați și gâște? Deodată apare un nene cu un cârd de gâște care se țineau scai după el chiar fără să le arunce de mâncare! M-a pufnit râsul iar cei cu câinii poate îl înjurau!
        Când ne-am întâlnit domnul Ene observă reacția mea și face tot posibilul să-și potolească odrasla! A avut trei căsătorii oficiale și câțiva copii doar din primele două! Pe a treia soție, mult mai tânără a luat-o cu copil gata crescut! Hotărâm ca dimineață să mergem la Cabana Cozia din munți cu gândul de a înopta acolo măcar o noapte! Așa facem, vremea și peisajul este special. Ratăm traseul normal dar ne descurcăm după ochi chiar dacă este multă pădure. Mergem încet căci dl Ene are circa 65 ani fiind născut în 1924 același an cu al mamei. Are un talent de povestitor rar și are multe întâmplări trăite și greu de crezut pentru cine nu-l cunoaște! Așa că se apucă de povestit și astfel nici nu avem timp să observăm c-am ajuns la cabană. Era după amiază și mulți turiști în zonă care vor camere dar nu mai sunt! Ca prin minune nu știu cum dar dl Ene cu o figură specială, impunătoare, primește o cameră rezervată cu două paturi!
        Sus nu există apă ci un izvoraș la 100 m dar nu-ți inspiră încredere datorită gunoaielor aruncate peste tot de idioți nesimțiți! Mâncăm câte ceva de la restaurant. Stropim mâncarea cu vin și votcă! Seara s-a făcut foarte frig și bate vântul. Ne plimbăm puțin și trecem la culcare. A doua zi mergem către Schitul Stânișoara. Pegy dispare dar dl. Ene o recuperează în cele din urmă! Coborârea este tot atât de interesantă ca și urcușul la cabană. Este destul de cald și ajungem la schit dar nu putem să-l vizităm. Ne așezăm într-o poiană cosită, mâncăm și ne odihnim puțin. Către seară revenim la Hotelul Cozia trecând prin Valea Păușa! Pe aici sunt câteva marcaje turistice. Pe 8 Oct mergem prin Călimănești și prin zonă. Pe 9 dimineața mergem la Mânăstirea Cozia ctitoria marelui Voievod Mircea cel Bătrân bunicul vestitului și viteazului Vlad Țepeș. Mircea a mutat capitala la Târgoviște unde Vlad a construit celebrul Turn al Chindiei! Este a doua oară când o văd. După 1961 tata a fost manager al șantierului de restaurare. La prima mea vizită unii călugări își mai aminteau cu plăcere de tata! A fost adus aici de către arh. Constantin Mititelu, salvatorul său și al familiei. Era șef zonal în Direcția Monumentelor Istorice din București. Mai întâi l-a angajat pe șantierul Bisericii Densuș de lângă Hațeg și cea mai veche biserică ortodoxă din țară care a rezistat fiind din piatră! De la Cozia l-a mutat pe Șantierul Curții Domnești din Târgoviște ca secund al arh. Cristian Moisescu care a jucat un rol mare în destinul meu! De la Cozia îi trimit o vedere tatei care are 78 de ani!
        Pe 10 Oct plec singur pe Valea Oltului! După câteva ore apare o cursă de Voineasa în care mă urc! Ajung destul de repede în această stațiune frumoasă pe care n-o știm ca și pe majoritatea locurilor foarte frumoase de prin toată țara! Pe traseu am văzut ceva zăpadă pe o culme din Munții Căpățânii. Revin la Hotel Cozia iar a doua zi dimineața îmi iau la revedere de la dl. Ene căruia îi mulțumesc pentru oportunitatea creată pentru a cunoaște această zonă minunată cu mare încărcătură istorică pentru neamul nostru. Iau o cursă spre Pitești, via Voineasa. De la Niculina zilele următoare plec cu Mihai câteva zile prin Iezer – Păpușa!

Consemnat 12 Aug 1991, Editat 17 Noi 2023

Cărți Publicate de către Marin Ene

          1. Să Cunoastem Motorul, Editura Tineretului, 1958;
         2. Cunoștințe despre Mașini cu Aplicații Practice. Mașini și Aparate Electrice. Manual pentru Clasa a XI-a, Editura Didactică și Pedagogică, 1960, reeditare 1963;
          3. Construiește Singur, Editura Tineretului, Colecția Mâini Îndemănatice, 1962;
      4. Aparate Electrice Casnice, Editura Răspândirea Cunoștințelor Cultural Științifice, 1962;
        5. Din Secretele Mecanismelor și Automatelor, Editura Tineretului, Colecția Știința Învinge, 1963;
          6. Metoda Mărimilor Determinate, Editura Academiei, 1971
  

     17 Noi 2023       Gheorghe Ghe. Borcan