Preotul erou Gheorghe C. Crețu și Marea Unire

Preotul erou Gheorghe C. Crețu și Marea Unire
Preotul erou Gheorghe C. Crețu și Marea Unire

(com. Dobrești, Muscel 23 Feb 1880-1956 sat Budișteni, com. Leordeni, Argeș)

La Chișinău 27 Mar 1918

        Preotul și profesorul Gheorghe Crețu s-a născut la 23 Feb 1880, în com. Dobrești, judeţul Muscel (azi Argeș), ca fiu al preotului Constantin Creţu (1855-1929) și al Ioanei (1860-1928), ambii părinţi fiind înmormântaţi în faţa bisericii din Budișteni deoarece tatăl a slujit la această biserică. A decedat în 1956 și a fost înmormântat alături de părinţii săi, în cimitirul bisericii din Budișteni.
        Licenţiat în teologie în 1906, a funcţionat ca preot în Budișteni, iar din 1919 a slujit la Biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București și a fost profesor secundar de religie la Liceul Gheorghe Lazăr din București. În 1932, primul Patriarh al României, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Miron Cristea îi oferă Crucea patriarhală.
        A participat ca preot la Războiul de Întregire până la 1 iunie 1918, când s-a decretat demobilizarea. Pentru modul cum și-a făcut datoria pe front, a fost decorat cu Coroana României cu spade în gradul de Cavaler și Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918.
        În timpul campaniei din Basarabia Gheorghe Creţu s-a remarcat prin ridicarea moralului trupelor, asistenţa religioasă dată muribunzilor și răniţilor, predici la bisericile din teritoriu, înfiinţarea de școli românești pentru copii și adulţi din Pârliţa și Călărași.
        A fost organizatorul TeDeum-ului de la Chișinău ce a consfinţit Actul Unirii. Părintele Gheorghe C. Creţu se numără printre cei 250 de preoți ortodocși români care au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari.
        Legat de actul istoric al Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, părintele Gheorghe C. Creţu a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu care a oficiat în Catedrala Nașterii Domnului din Chișinău slujba de TeDeum ce a consfinţit Actul Unirii.
        Părintele Gheorghe C. Creţu la 4 Apr 1918 l-a informat pe părintele Vasile Pocitan, șeful Serviciului religios de pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române că a fost organizatorul Te Deum-ului de la Chișinău din 27 martie 1918:
        Pe ziua de 27 martie a.c. mă dusesem la Chișinău ca să cumpăr abecedare pentru școala de adulţi. Toţi vorbeau de o ședinţă importantă care are loc la Sfatul Ţării și din care putea ieși Unirea (...). La ora 6.30 sosește dl. col. I. Mihăilescu, comandantul Brigăzii I Vânători, care, văzând cum stă lucrul, mă autoriză să organizez Tedeum-ul, fiind singurul preot din Regat prezent aici. Trimit după o carte de Tedeum la preoţii de la regimentele române, dar nu sosește. În vremea aceasta sosește un protoiereu, care fusese de rând, și câţiva preoţi veniţi de curiozitate și cu toţii recunosc că nu avem nici o carte moldovenească în biserică, fiind azvârlite cine știe în ce dulap pe la Arhiepiscopie. La orele 7 fără un sfert sosește dl. Comandant al Pieţei și din nou mă autoriză și roagă să organizez Tedeum-ul pe românește.
        Atunci iau pe părintele arhidiacon al soborului și-i dictez cele 3 ectenii din polihroniu și cele 3 de la sfârșitul Tedeumului. Mai sosește în fine și o carte pe moldovenește
(? rusește sau slavonă-GB), cum zic pe aici, și din ea luăm rugăciunea de mulţumire.
          Organizarea n-a fost simplă după cum vedem din această confesiune a părintelui Gheorghe C. Crețu: În ultimul moment, când eram toţi îmbrăcaţi şi gata de ieşire în mijlocul bisericii, căci sosiseră toate autorităţile, vine şi părintele arhimandrit Gurie, care numai se îmbracă şi a ieşit la Tedeum, citind rugăciunea de mulţumire şi rostind o scurtă cuvântare patriotică.
        Astfel, am avut fericirea de a fi singurul preot din Regat care am oficiat la acest mare act istoric, dictând pe româneşte ecteniile ce trebuiau zise cu această ocazie. Mai mult, cu de la mine putere, am pus să se pomenească I.P.S. Mitropolit Pimen şi apoi Arhiepiscopul locului.
         Preoţii de aici susţineau să se pomenească Sinodul şi Patriarhul Rusiei, dar la obiecţia mea, că într-o zi aşa de mare şi de istorică trebuie să lepădăm tot ce e străin, toţi au primit să se facă pomenirea aşa, deşi ştiau bine că, (!) canonic trebuia numai episcopul locului. Numele I.P.S. Mitropolit Pimen, pomenit alături de al iubitului nostru rege, a făcut o frumoasă impresie în public, lucru pe care şi ziarele l-au relevat.
        Pe 20 iunie 1937 părintele Gheorghe C. Creţu este alături de Patriarhul Miron Cristea  la sfinţirea paraclisului Liceului Mihai Viteazul din București, unde era profesor de religie. În 1936 se înființează Căminul Cultural în satul Leordeni, com. Budișteni, jud. Argeș iar părintele a fost desemnat director deși locuia în București.

27 Iun 2022, 1 Dec 2023     Gheorghe Ghe. Borcan