Regatul lui OM, Operație pe Creier acum 5000 ani

Regatul lui OM, Operație pe Creier acum 5000 ani
Regatul lui OM, Operație pe Creier acum 5000 ani

        O descoperire rară sau unică la acea vreme a șocat oamenii de știință. Pe teritoriul României s-a descoperit un craniu incizat cu un dop care s-a constatat că a fost făcut pentru o operație pe creier făcută acum circa 5000 de ani! Operația pe creier este riscantă și în zilele noastre când tehnologia de care dispun chirurgii este formidabilă mai ales în ceea ce privește uneltele de tăiere pe craniu și de absorție a prafului rezultat, a lichidului din zona incizată,etc.
        În 1972 Horia Ion Ciugudean, un tânăr (pasionat de istorie și arheologie, azi arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia) a descoperit pe un drum de țară (zona Livezile, jud. Alba) mai multe fragmente de oase umane pe care le-a cules cu grijă și le-a păstrat câțiva ani. În 1980 din ele a fost reconstituit un craniu uman care a ajuns la muzeul din Alba Iulia unde a mai zăcut și acolo o bună perioadă deoarece n-a trezit interesul la nimeni să-l studieze aprofundat. A fost văzut de celebrul chirurg pe creier, Arsene de la Spitalul 9 din București deoarece s-a observat o gaură artificială în craniu. Ulterior au aflat și mari specialiști multidisciplinari din afara țării. Astfel acum circa 15 ani un grup de antropologi scoţieni au făcut o expertiză și au confirmat că este vorba de o intervenţie chirurgicală şi că este cea mai complicată operaţie de acest gen descoperită până acum în Europa în timpurile acelea considerate arhaice. Suntem la începutul epocii bronzului timpuriu în țara noastră fiind considerată pe perioada 3500-2200 îen.
        Craniul descoperit la Livezile aparţinea unei femei mature, de circa 35-40 ani. Gaura trepanaţiei este un trunchi de con cu diametrul bazei mari exterioare de 12.2 cm iar diametrul bazei mici din interior de 7.3 cm. S-a extras o calotă de craniu foarte mare chiar șocantă! S-a constatat că după operație femeia a mai trăit circa un an deoarece craniul s-a mai dezvoltat, a mai crescut. Se presupune că dopul de pe craniu s-a făcut cu o lamă tăioasă de obsidian (o rocă vulcanică mineralizată foarte dură) sau de silex (o varietate de cuarț numită de popor cremene folosită și la amnar). De asemenea a existat un tratament pentru a preveni o infecţie. Intervenţia s-a făcut în stare măcar de semiconştienţă pentru care s-a folosit probabil o substanţă halucinogenă. O asemenea operație presupune că trebuie să ai cunoștințe serioase de cum funcționează corpului uman, organele și funcțiile acestuia, etc. În plus trebuie:
        1. Să cunoști ce poți să atingi și ce nu poți din compoziția creierului astfel ca să nu produci dezastrul funcțional al pacientului mai ales dacă supraviețuiește! ;
        2. Să ai instrumente de tăiere relativ bune și să ai exerciții anterioare de a face dop pe craniu, etc. ;
        3. Să cunoști tehnici de anesteziere al unui astfel de pacient căci o asemenea operație nu poate fi suportată fără anesteziere puternică câteva ore! Se știe că un pacient poate muri în ziua de azi chiar din cauza unei injecții de anesteziere cu dozaj greșit care trebuie calculat după anumite criterii legate de pacient!
        Toate acestea au fost cunoscute și practicate acum 5000 de ani în Regatul lui Om și al lui Burebista! Operații similare de trepanaţie pe creier au efectuat mult mai târziu grecii, civilizațiile afro-asiatice și amerindiene ale maiaşilor, aztecilor, incaşilor. O descoperire arheologică de excepție a fost făcută ulterior de către cercetătorii în Rusia. În sud-vestul țării aceștia au descoperit 13 cranii vechi de 6000 de ani, găurite cu o precizie destul de bună. Arheologii susțin că 11 din acești pacienți operați au supraviețuit. Găurile aflate în partea centrală din spatele craniului, a fost probabil aplicată unor persoane care aveau un anumit statut social.
        Dar acum 6000 de ani sud-vestul Rusiei era de fapt în Regatul lui OM și al lui Burebista, deci operațiile au fost efectuate de aceeași civilizație a strămoșilor noștri geto-traco-daci! Și cu un mileniu înainte de cea descoperită în 1972 la Livezile, jud. Alba!

20 Apr 2022, 6 Dec 2023       Gheorghe Ghe. Borcan

O Descoperire din Transilvania Unică în Lume a Uimit Oamenii de Știință

        O descoperire unică în lume a fost făcută pe teritoriul României! S-a aflat exact despre ce este vorba după câțiva ani, deoarece nu erau experți în acest domeniu, la acel moment, în țara noastră. Vorbim despre o descoperire arheologică care i-a șocat chiar și pe cercetători și care vine parcă să confirme că medicii români au avut predecesori foarte iscusiți.
        O operație pe creier este considerată a fi o operație riscantă chiar și în zilele noastre, când tehnologia este la cel mai ridicat nivel de până acum. O descoperire făcută pe teritoriul României arată însă că operațiile pe creier erau făcute și în urmă cu 5000 de ani! Chiar dacă pare greu de crezut, a fost descoperită dovada nu doar a operației, dar cercetătorii au descoperit chiar că pacienta a supraviețuit și chiar a mai trăit în jur de un an de zile.
        Descoperirea respectivă a avut loc în anul 1972. Mergeam pe un drum de ţară care pleacă din Livezile şi iese pe culme, spre Vârful Băii. În malul drumului am văzut fragmente de oase umane pe care le-am cules. Din păcate, restul scheletului a fost distrus de drumul de care. Când am găsit craniul, el era spart în zeci de fragmente, pe care le-am ţinut câţiva ani depozitate într-o pungă fără să-mi dau seamă că acesta prezenţa vreo intervenţie umană. Din fericire, exact partea cea mai importantă, craniul, s-a păstrat, împreună cu fragmentul de mandibulă.
        Craniul a fost reconstituit în momentul în care îmi pregăteam lucrarea de licenţă, pe baza pieselor aflate în colecţia particulară. După ce am absolvit, am donat colecţia, o parte muzeului din Aiud, o parte muzeului din Alba Iulia, craniul respectiv ajungând la muzeul din Alba Iulia, dar iarăşi nu a putut fi valorificat pentru că, din păcate, România avea un deficit uriaş la capitolul cercetare antropologică, nu aveam decât foarte puţini specialisti”, povesteşte arheologul Ciugudean, cel care a făcut descoperirea. Restaurarea calotei craniene a avut loc în anii 80, când s-a descoperit că aceasta are o gaură creată artificial, printr-o intervenție umană. „Cel care a făcut această intervenţie nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproşabilă, dar operaţia a reuşit şi pacientul a supravietuit, a adăugat Horia Ciugudean.

Pacientul a supraviețuit

        În urmă cu circa 15 ani, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoţieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenţie chirurgicală şi că este cea mai complicată operaţie de acest gen descoperită până acum în Europa, raportat la vremurile în care a avut loc. Craniul descoperit la Livezile aparţinea unei femei mature, de cca. 35-40 de ani. Circumferinţa trepanaţiei (operației) are diametrul mare de 12,2 cm. iar diametrul mic de 7,3 cm.
        Ideea la trepanat este să scoţi tot ce înseamnă os spart, aşchie. Marginile nu se refac decât dacă au o anumită regularitate. Din această cauza erau curăţate şi rase. Operaţia a fost efectuată prin tăiere şi răzuire. Unelte de obsidian sau silex de tipul celor cu care a putut fi efectuată trepanaţia craniului de la Livezile sunt cunoscute în zona civilizaţiilor amerindiene – mayaşi, azteci, incaşi, folosite în acelaşi gen de practici chirurgicale, completează arheologul.
        Dar cum și-au dat seama cercetătorii că femeia a supraviețuit operației? Ei bine, ei au constatat că oasele capului au crescut, după intervenția chirurgicală de acum 5 mii de ani.

11 Apr 2022     Stan Filon