Regele și Împăratul GwangGaeto

Regele și Împăratul GwangGaeto

Regele și Împăratul GwangGaeto


(Domnie 391-413), poza actorului care l-a jucat

        GwangGaeto cel Mare d-a născut în anul 374 și a fost rege și împărat al imperiului Goguryeo în perioada 391–413. (Fondatorul acestui regat a fost celebrul Jumong, prenumele său. Este Dongmyeong-seongwang, Regele Dongmyeong, născut în 58 îen și care a domnit în 37-19 îen., până la moartea sa. A fondat monarhia din Goguryeo, cel mai nordic din Cele trei regate ale Coreei. În Gwanggaeto era denumit Chumo-wang, Regele Chumo-RO. În din diverse înregistrări este Chumong)
        GwangGaeto = Gwang + Gaeto! Prima cărămidă înseamnă Cel Mare. Pentru mine Gaeto este numele clanului dintr-o clasă de sus! Nu i-am găsit o traducere din Coreană și este o coincidență rară și foarte importantă care mă determină să cred că înseamnă Getul! Deci GwangGaeto ar însemna Getul cel Mare! Se știe că strămoșii noștri cu milenii înainte de noi au ajuns, (pe două rute principale), în Nordul Africi, în Orientul Mijlociu, în provincia Punjab din nordul Indiei (ducând cu ei Limba cunoscută azi ca Sanscrita), În Tibetul chinez și al vecinilor,etc. Au ajuns din Rusia Europeană în Siberia îndepărtată! De aici au ajuns În Canada și SUA, prin Strâmtoarea Bering când era înghețată dar  și în Insulele Japoniei (mai întâi similar pe gheță și ulterior cu plute)! În Japonia ultimile rămășițe sunt populația Ainu adevărații stăpâni exterminați de japonezi în mod similar cum albii au exterminat mult mai târziu pe indienii din SUA, America de Nord și America de Sud,etc. Nu m-ar mira ca în urmă  cu milenii geții (și chiar frații lor daci și traci) să fi ajuns și în Peninsula Coreea pe două sau trei căi, China, Siberia, India!
        Fiind mult mai avansați, decât populațiile locale, în anumite zone ei au fost conducători locali sau chiar zonali! Să amintim încă enigma cu Regatul Gaia din Peninsula Coreea cucerit și înglobat în Regatul Sila care a avut mult de furcă cu cei cuceriți!

        Gaia este numele popular dat Zeiței Pământ de către strămoșii noștri din vastul Regat al lui OM și al lui Burebista! Dacă cu două milenii înainte o mamă enervată sau supărată zicea copilului ei (ceva mai mare ca să știe expresia de la frați sau vecini) Luate-ar Gaia, acesta  era profund afectat deoarece expresia este echivalentă cu Luate-ar Moartea legat de Gaia prin faptul că toți morții se duc în pământ ca și când i-ar mânca Gaia!Azi semantica lui Gaia este total schimbată și se referă la răpitoarele zburătoare de zi mici (asemănătoare cu uliul) care înșfăcau pui sau păsări din ograda țăranului!
        Azi expresia, ca o descărcare nervoasă, este adresată de o femeie (care face și un gest de alungare de lângă ea) orătăniilor din curte! Dar nu-i convine când vine Gaia să-i însface orătania crescută cu greu și sare reăede să le apere și să alunge răpitoarea! Curios deși Gaia are semantica schimbată, există o legătura invizibilă între ele, anume Moartea căci orătania este omorâtă și mancată de Gaia!
        Getul cel Mare precum și Regatul Gaia reprezintă o temă incitantă care așteaptă pe cercetători să descopere originea și înțelesul! Dacă strămoșii lui GwangGaeto erau originari din altă parte și nu erau din rasa galbenă a localnicilor sunt convins că el, familia și o parte din rudele lui încă mai aveau conștiința originii lor! Mai există o enigmă legată de vecinii noștri bulgari care s-au infiltrat în spațiul traco-geo-dacic de la sudul Dunării. Aceasta demonstrează că unii uemași ai celor plecați cândva din vatra ancestrală au revenit din cunoaștere sau instinct acasă!
        Unii cercetători coreeni și nu numai susțin că bulgarii au venit din Buyeo un fost regat coreean antic situat în Manciuria și până în Nordul-Estul Chinei. Acesta a rezistat până în anul 494 când o parte a fost înglobat în Goguryeo. Suntem la nici un secol de la domnia lui Gwanggaeto cel Mare (391-413) conducătorul regatului (din partea de nord și centru al Peninsulei Coreea) numit Goguryeo precum și al imperiului creat de acesta după  unirea de facto și cu celelalte două regate coreene din sud Baekje și Silla fiind în fapt prima unificare a poporului coreean.
        Goguryeo, Baekje și Silla
(similar cu cele trei voievodate românești unificate prima oară în 1600 de Mihai Viteazu. Este prima agregare a o parte infimă din ceea ce a fost Regatului lui OM și al lui Burebista destrămat după asasinarea celui mai mare rege al Neamului Românesc!) au fost faza ultimilor trei mari regate în care s-au agregat de-a lungul timpului poporul coreean stăpânul ancestral al întregii Peninsule Coreea. Coreanul Shin Chae-Ho (istoric și fondator al istoriografiei etnice Coreene, 1880-1936) susține că poporul din Buyeo își spuneau poporul Bul. O parte din acest popor destrămat a dispărut din istorie. De fapt a refăcut drumul invers al strămoșilor lor și sau stabilit în Bulgaria unde au putut pătrunde mai ușor! În Munții Balcani ar fi Lacul Buyeo! Dacă este așa ni se relevă o parte din istoria pierdută!
        Prima unificare a celor trei regate din Corea a făcut-o, cu aproape trei secole înainte, marele GwangGaeto cel Mare conducătorul regatului Goguryeo, născut în anul 374, rege și împărat în perioada 391–413. Regele (mai degrabă împăratul deoarece a întemeiat un imperiu) GwangGaeto cel Mare a fost asasinat de tânăr, la 39 ani, precum a fost asasinat și împăratul Alexandru cel Mare, la numai 32 ani. A trăit în perioada 356 – 323 î.e.n. și a fost rege al Maecedoniei și împărat peste popoarele cucerite în perioada 336 – 323 î.e.n.
        GwangGaeto cel Mare parcă este, după circa opt secole, reîncarnarea lui Alexandru cel Mare. Aceștia doi au fost dintre cei mai mari conducători cunoscuți de istorie. Au avut aceeași filosofie superioară de viață socială și de pacificarea popoarelor zonei respective care se războiau non stop din cauza poftelor de cuceritori a unora! Au fost mari strategi și foarte curajoși luptând în fruntea armatei lor. Au fost percepuți, pe bună dreptate, ca eliberatori de către popoarele supuse.
        GwangGaeto cel Mare a înțeles că omul este valoarea supremă de aceea încerca să se înconjoare de oameni pricepuți care să gândească ca el, să anticipeze ce vrea fără a mai pierde timpul cu explicații detaliate! Ha Muji, Consilierul și Strategul său Special ne uimește în minunatul și educativul serial corean King Gwanggaeto pe durata a 92 episoade. Chiar dacă este un subiect romanțat de autor și de regizor merită toate aprecierile din lume. Serialul este dedicat Operei lui Gwanggaeto. Ha Muji apare în ep.51 și este asasinat în ep.89 din cauza unei singure și banale greșeli. Greșeala este oarecum explicabilă deoarece după zeci de ani se afla pe pământul natal și era la mormântul mamei sale pentru care nu făcuse nimic în viață! Dar greșeala aparține subalternilor care nu trebuiau să-i respecte voința de a fi lăsat singur la mormântul mamei sale! Având în vedere valoarea de neînlocuit a acestuia, subalternii aveau obligația să-l protejeze în ascuns dacă se poate cu 100 de soldați gata de sacrificiul suprem pentru apărarea unuia din cei mai mari strategi al acelor vremuri și poate de până azi!
        Desigur au mai fost de-a lungul timpului câțiva strategi de asemenea anvergură. Doi mari strategi chinezi care ne uimesc și azi prin cunoștiințele militare și civile pe care le aveau. Primul este celebrul Zhuge Liang strategul lui Liu Bei, pretendentului la tronul de împărat al Chinei. Liu Bei avea o filosofie de conducere a poporului similară cu a regelui Gwanggaeto. A făcut multe drumuri și așteptări pentru a-l convinge să-i fie sfătuitor / profesor. Trei episoade din serialul Trei regate (Three Kingdoms) sunt despre modul cum Liu Bei a reușit să-l câștige de partea sa pe faimosul Zhuge Liang care a stat la baza marilor lui realizări în planul de a restabili autoritatea dinastiei han uzurpată de rivalul său Cao Cao. Al doilea este strategul lui Cao Cao - uzurpatorul dinastiei Han. Este vorba de cel supranumit "vulpoiul" și supraviețuitorul Sima Yi ai cărui urmași vor fonda o nouă dinastie uzurpând dinastia urmașilor lui Cao Cao. Acesta din urmă n-a îndrăznit să se proclame împărat deși conducea de fapt dinastia Han care avea un împărat handicapat manevrat de camarila lui și apoi de Cao Cao care-l ținea ca și ostatec și de fațetă publică. Era speriat de moarte de Cao Cao,  dar amândoi păstrau aparențele în fața poporului și a armatei.
        Pe coreeni nu-i vor mai egala nimeni la a crea o salbă de seriale educative pe istoria lor zbuciumată atacați permanent, ca și noi, din toate părțile. Totuși serialul chinezesc Trei Regate se ridică la înălțimea serialelor coreene și cred că este cel mai interesant, mai reușit și educativ serial chinezesc.
        În ultimile decenii coreenii de sud având un bum economic și fiind conștienți să nu se uite trecutul, au creat zeci de seriale istorice care au intrat în tezaurul cultural al omenirii. Nici un alt popor nu va putea crea ceva similar. După toate criteriile pe primul loc fiind cel educativ, sunt cele mai tari seriale dintre toate cunoscute de pe planetă.
        De la zeci de mici entități, conduse de un mic rege, prin unificare treptată sa ajuns la numai trei precum s-a ajuns și la cele trei principate ale noastre. Numai că la noi a existat un prim proces de unificare din mici formațiuni mult înainte de regele Burebista care a domnit între 82 î.e.n. - 44 î.e.n. Acesta a reușit unificarea micilor regate ale comunităților neamului traco-geto-dac în jurul anului 70 î.e.n.! Atenție toți istoricii (chiar și cei serioși) susțin greșit triburi în loc de comunități deoarece în acest spații faza tribală a fost cu circa 10 milenii înainte!
 
8 Noi 2023 Gheorghe Ghe. Borcan