Regina-Rege SeonDeok

Regina-Rege Seondeok

Regina-Rege Seondeok


        Similar ca la noi (cu cele trei voievodate apărute după circa un mileniu de la dezmembrarea Regatului lui OM și al lui Burebista! Cel mai mare rege al Neamului Românesc care a fondat cel mai mare Regat din Europa acum două milenii, Burebista a fost asasinat iar regatul dezmembrat), ultima formă de agregare a poporului corean a fost (dar mult mai devreme de voievodatele noastre) în trei regate Goguryeo, Baekje și Silla. Mai toate au legătură cu marele Jumong fondatorul Regatului Goguryeo de acum circa două milenii. Doi fii ai săi cu a doua soție (și prima căsătorie legală căci de prima soție nu mai știa nimic de circa două decenii) au fost implicați direct sau indirect în formarea sau conducerea regatelor Baekje și Silla! Ei și cu mama lor s-au stabilit în sudul peninsulei Corea după ce s-au despărțit de Jumong deoarece și-a regăsit prima soție care avea deja pe Yuri un băiat mare ce va fi al doilea rege al Goguryeo! Din păcate, similar ca la noi, deși cele trei regate aveau un dușman permanent pe chinezi, aceste trei regate se războiau pentru supremație asupra celorlalte dar nici una n-a reușit să se impună ușor și să le reunifice după prima unificare a lui GwangGaeto, al 19-lea rege al Goguryeo! După acesta vor mai trece peste două secole și o prințesă din Silla (aparent deseori cel mai slab dintre cele trei regate) a avut conștiința de neam, a reluat lupta și procesul de reunificare care va fi finalizat de un nepot al ei!
        Prințesa a avut de mică o viață foarte grea deoarece tatăl ei, pentru a-și menține tronul a ascuns nașterea a două fice eveniment legat de o gravă superstiție. De aceea a dat ordin să fie ucisă! Dar doica n-a executat ordinul și-a crescut-o mare într-o țară vecină! Printr-o întâmplare a revenit, a aflat că este fica regelui care nu avea moștenitor băiat, etc. Prințesa este și primul rege femeie
(atenție nu regină care este soția unui rege și care are alte roluri decât ale unui rege) a regatului Silla. Este cunoscută ca Prințesa Deokman și impropriu ca Regina Seondeok care a domnit ca rege în perioada (632 - 647).
        A fost poate cea mai inteligentă și curajoasă femeie din Korea. A inițiat procesul de reunificare a poporului corean finalizat la anul 668 en. prin supunerea celui de-al doilea și poate cel mai puternic regat numit Goguryeo. Ea a pregătit armata și a întărit regatul. Procesul de reunificare l-a continuat nepotul ei, din partea sorei sale, Chunchu (născut 604–661) și Muyeol nume ca rege. A fost ocrotit, educat și pregătit de ea pentru marea operă. Acesta a supus Baekje unul din cele trei regate
iar fiul acestuia Munmu (născut 626-681) care a supus Goguryeo. Astfel cele trei regate au fost unificate în anul 676 de către Sila prin mari sacrificii umane fratricide. Similar ca la noi (cu Regatul lui OM și al lui Burebista) ulterior s-au dezmembrat spre bucuria agresorilor externi.
        S-au reunificat iar cu mari sacrificii dar azi îi găsim din nou divizați în NK și SK, gata să se omoare frați cu frați manipulați prin politica marilor puteri. Divizarea este consecința celui de-al doilea război mondial și a războiului fratricid din 1953 în care s-au implicat marile puteri SUA, China și URSS. SUA cu aviația a bombardat, cu milioane de tone de bombe, metru cu metru din orașele și punctele strategice din Nord la fel cum a făcut 20 de ani în Vietnam. Interesate geostrategic pe hegemonia asupra zonei, China și URSS au ajutat Nordul cu material militar și nu numai. SK are PIB-ul pe cap de locuitor de circa 40 de ori mai mare decât NK. Dar propaganda, care vede permanent foamea și dezastrul din NK, nu ține seama că NK n-are solul pe care-l are SK și în plus n-a primit cadou milioane de tone de bombe pentru care îți trebuie un secol să te refaci!
        Civilizația și tehnologia din Japonia este datorată coreenilor. Japonezii, prin diverse metode au preluat tehnologia și descoperirile coreene care pe la 1500 aveau una din cele mai mari biblioteci din zona asiatică, a doua după cea deținută de Imperiul Chinez care a preluat și el multe de la coreeni. Desigur că și aceștia au preluat de la chinezi în perioada când erau sclavi, ostatici, și nu numai, la chinezi!

 
11 Noi 2023 Gheorghe Ghe. Borcan