Sistemul Calendaristic al Strămoșilor de acum 8000 ani

Sistemul Calendaristic al Strămoșilor de acum 8000 ani
Sistemul Calendaristic al Strămoșilor de acum 8000 ani

       Până la vremea cronicarilor anul era consemnat în două sisteme:
       1. Sistem calendaristic utilizat azi Are la bază sistemul introdus de către împăratul Iulius Cezar care se mai numește și Calendarul Iulian. Din cauza preciziei de atunci în care a fost stabilită durata mișcării de revoluție a pământului pe la anul 1582 acest calendar era în urmă cu două săptămâni față de vremea normală și reală care se putea observa de către oricine după semnele începutului fiecărui anotimp. Omul simplu își vedea de treabă pe baza experienței lui, a părinților și bunicilor. De aceea se apuca de lucrările de primăvară deși calendarul îi spunea că nu s-a încheiat încă iarna! De aceea la 1582, după sfatul astronomilor, Papa Grigore al 13-lea a corectat calendarul iulian cu adăugarea de 13 zile. Astfel noul sistem se numește Calendarul Gregorian. Neștiind, unii zic că data este după stilul vechi sau după stilul nou!
       Unii creștini aflați sub dominația bisericii ortodoxe ruse n-au acceptat încă corecția papei (capul bisericii catolice!) și se orientează după calendarul în stil vechi. De aceea vedem că, pe Valea Prahovei, vin unii (din Ucraina, Basarabia și Rusia) și sărbătoresc Crăciunul când noi sărbătorim Boboteaza, apoi vin să sărbătorească Anul Nou la două săptămâni după ce noi l-am sărbătorit noi!
       În sistemul iulian și gregorian, anii se numără de la nașterea lui Iisus și adaugă î.Hr. / î.e.n sau a.Hr. / e.n. respectiv pentru anii dinainte de nașterea lui Iisus sau de după aceasta. Anii de dinaintea erei noastre sunt în oglindă față de anul 0. Nu au nevoie de semnul minus deoarece au sufixul î.Hr. / î.e.n.
       2. Sistemul precedent utilizat de strămoșii noștri geto-traco-daci. Vechimea civilizației umane conștiente la nivel gregar pe acest pământ este de peste 17 milenii. Pe vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, încă, se ținea evidența evenimentelor mari în dublu sistem de datare. Moartea marelui voievod, 1504 este consemnată de cronicarul Grigore Ureche la văleatul 7012 de la " facerea lumii "!
       Deci anul 5508 î.e.n. este începutul acestui nou sistem de cronometrare și însemnare a timpului în spațiul străbunilor noștri. Facerea lumii este alta decât cea biblică care este câteva milenii mai târziu în 3371 î.e.n. Așadar, de cel puțin opt milenii pe acest pământ exista conștiința de a transmite urmașilor repere importante din istoria lor! Inițiații strămoșilor noștri cunoșteau începutul și durata anului și a celor patru anotimpuri de care norocos beneficiam noi situați în zona aflată la mijlocul dintre Ecuator și Polul Nord!
       La Sarmisegetuza dacică din Munții Orăștiei, se știa durata mișcării de revoluție a pământului cu o precizie care nu l-ar mai fi obligat pe Papa Grigorie 13 să facă corecția despre care am vorbit mai sus. Dar "marele" Traian cu care din prostie ne și mândrim a dat ordin de distrugere a tot ce era aici și a construit o așa numita Sarmisegetuza Ulpia Traiana la câteva sute km mai jos spre sud-vest. Probabil c-a ucis și inițiații care aveau de milenii grijă de cunoștiințele acumulate de oameni din zona aceasta de Europă,etc. Probabil a distrus și documentația deținută de aceștia pe răboaje și alte materiale despre care ar trebui să cercetăm. Aici, dacii utilizau un sistem care începea de la anul cu 5508 î.Hr. / î.e.n. echivalat cu anul 0 ca start de numărătoare!
       Cum am spus deja, cronicarii încă mai țineau anii în dublu sistem și ziceau văleatul / leatul x de la facerea lumii. Acest sistem nu este bazat pe facerea lumii din biblie. Este cu circa dou[ milenii înainte de facerea lumii după biblie considerată după unii Cartea Cărților. Din p[cate este plină de povești și de inepții pe care unii, de două mi de ani, se forțează să ni le bage pe gât! Au reușit cu majoritatea! Pe unii pe care nu i-au convins i-au ars și pe rug după ce i-au considerat eretici în urma unui proces fals și sumar cu care doreau să păcălească dobitoacele pe care le mulg de două milenii!
       Am luat două date consemnate în sistem dublu din documentele monografiei. Dacă facem scăderea dintre ele dăm peste valoarea 5508! 7137-1629=7285-1777=5508 care înseamnă 5508 inapoi de la anul 0 era noastră, și care este baza sistemului precedent utilizat de strămoșii noștri! Aceasta înseamnă că înapoi cu 7529 ani au setat un nou sistem de consemnare cel puțin a anilor, dar cu siguranță cunoșteau și durata lor, durata celor patru anotimpuri și chiar durata unei zile! Altfel n-ar fi putut consemna noul an!
       Dacă la acel moment au trecut la un nou sistem înseamnă că noi ca neam avem cel puțin nouă milenii de existență conștientă pe teritoriul geto-traco-dacic care este de șapte ori mai mare decât mai posedăm astăzi. Astfel toți vecinii noștri și chiar unii nevecini, de un mileniu și jumătate, n-au plătit nici măcar chiria celui mai mare rege al nostru, Burebista care ne-a lăsat cel mai mare regat de pe teritoriul Europei: de la Salonic-Grecia la Marea Baltică, de la Boemia-Cehia și până dincolo de Bug, Odesa și Nipru nu Nistru cu părți din zona vestică a Rusiei de azi inclusiv toată Crimeia!
       Deoarece au fost conștienți să noteze anii și alte evenimente aveau deja un sistem de scriere. Cu acest sistem au scris Tăblițele de la Tărtăria care reprezintă astfel cea mai veche scriere ce-o devansează cu circa un mileniu și jumătate pe cea din Sumer! După toate probabilitățile și din ceea ce afirmă cercetători precum Iordache Moldoveanu, scrierea din Sumer are la bază scrierea dacică din Carpați!
       Scrierea din Sumer este considerată cea mai veche deoarece tăblițele-cărți au fost arse, precum cărămizile pentru a rezista, în cuptoare și astfel s-a păstrat o bibliotecă întreagă și relevantă!

     22 Mar 2022 și 17 Noi 2023      Gheorghe Ghe. Borcan