Ștefan cel Mare și Sfânt

Planul Milenar al lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Ștefan cel Mare și Sfânt


(domn 1457-1504)

Ștefan cel Mare la Suceava Mihail Eminescu la Putna

        Doi dintre cei mai mari patrioți ai neamului s-au întâlnit peste veacuri și-au format o armată complexă și invizibilă care apără neamul românesc milenii de după ei! Ștefane Măria Ta..., Vezi Doina, La Arme, etc.!

        Ștefan cel Mare (Ștefan al III-lea) s-a născut la Borzești în 1439 și-a plecat la Zalmoxe pe 2 Iul 1504. Era fiul lui Bogdan al II-lea (1409 – asasinat 15 Oct 1451 la Reuseni, Udești, Suceava) a fost domn al Moldovei între 12 Oct 1449 - 17 Oct 1451. A fost asasinat de fratele vitreg Petru Aron care a ocupat tronul sub numele de Aron Vodă cu intermitențe în perioada 1451-1457 când a fost detronat (ulterior și pedepsit exemplar de nepotul său) de Ștefan cu ajutorul lui Vlad Țepeș!

        Ștefan cel Mare a marcat decisiv istoria și evoluția României. Fără apariția lui în acel moment crucial nu știm ce era cu noi azi! A fost un geniu ca om de stat, diplomat și conducător militar și de aceea a reușit o domnie de 47 de ani cea mai lungă domnie în care Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.
        Și-a bazat regimul pe o nouă clasă conducătoare formată din oameni proveniți preponderent din mica boierime, ridicați la demnități pe baza meritelor militare, și desigur a loialității față de domn. A sprijinit foarte mult dezvoltarea răzeșimii prin împroprietăriri colective ale obștilor de răzeși care l-au ajutat în apărarea țării fiind astfel baza numită și oastea cea mare.
        Pe plan extern a impus sau a susținut conducători favorabili în unele țări vecine precum Țara Românească și Hanatul Crimeii. Totodată a făcut unele alianțe astfel ca Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei să nu poată amenința Moldova.
        A încercat realizarea unei alianțe puternice împotriva turcilor. A trimis soli la Papa de la Roma, Veneția, Ungaria, Polonia, Cehia și Persia. Dar n-a răspuns nimeni cu ceva serios! De aceea și-a creat și întărit la granițele țării o succesiune de cetăți precum Suceava, Neamț, Crăciuna, Chilia, Cetatea Albă, Tighina, Orhei, Lăpușna și Hotin.
         Și-a modernizat armata cu o componentă permanentă și profesionistă care să se integreze altături de unitățile de răzeși înarmați, mobilizați în cazulul unei invazii sau al unei campanii militare de pedepsire a vecinilor.
         A dus peste 40 de bătălii în majoritate câștigate. Dintre acestea menționăm victoria de la Baia asupra lui Matei Corvin în Dec 1467, victoria de la Lipnic împotriva tătarilor din 1469, victoria de la Vaslui împotriva otomanilor din Ian 1475, victoria de la Codrii Cosminului asupra regelui Poloniei Ioan Albert în 1497.
           Desigur, cel mai mare succes militar l-a reprezentat victoria zdrobitoare din Bătălia de la Vaslui, la 10 Ian 1475, împotriva unei puternice armate otomane conduse de Soliman Pașa, beilerbeiul Rumeliei. Din această cauză sultanul Mahomed al II-lea va conduce în persoană o expediție în Moldova încheiată cu înfrângerea armatei Moldovei, în bătălia de la Valea Albă-Războieni. Mahomed al II-lea cucerise Constantinopolul în 1453 dar fusese învins (usturător de rău) de două ori de doi domnitori români! În 1456 la Belgrad Iancu de Hunedoara i-a administrat o lecție după care vrea să se sinucidă. În 1462 primește o altă lecție de la Vlad Țepeș care personal a intrat noaptea în tabăra lui și putea să-și găsească sfârșitul pe pământul sacru din Regatul lui OM și al lui Burebista!
        După 1476, Ștefan a fost nevoit să accepte suzeranitatea Imperiului Otoman, obținând condiții foarte bune pentru Moldova. În schimbul unui tribut anual modic, țara își conserva intacte instituțiile și autonomia politică internă.
        Ștefan cel Mare a sprijinit cultura, biserica ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat la 20 iunie 1992 de către Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt.
        A fost căsătorit de trei ori. Prima soție a fost lituanianca Evdochia fiica marelui cneaz de Kiev care a murit prematur se pare la o naștere. A doua soție a fost Maria din Mangop din familia imperială bizantină care a avut Regatul Teodoru din sudul Crimeii de unde venit cu un domeniu ca zestre! A treia a fost Maria Voichița, fiica lui Radu cel Frumos. Din aceste căsătorii s-au născut șapte copii. Începând cu 1497 l-a asociat la domnie pe fiul său Bogdan al III-lea, care-i va succede la tron. A murit la 2 iulie 1504 fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.
        Deși a domnit într-o epocă cu multe războaie provocate de otomani, tătari și chiar de către creștinii catolici el a reușit să domnească 47 de ani și să moară natural. A purtat aproape tot atâtea războaie și totdeauna era în fruntea oștenilor săi, participând și fizic la luptele foarte grele pe atunci. Armata sa era majoritar compusă din răzeși, țărani liberi care aveau propria lor bucată de pământ din care supraviețuiau cu familiile lor. Să mai vorbim de arme, haine, încălțăminte, hrană ?! Totdeauna invadatorii erau de câteva ori mai mulți decât cei din armata de strânsură.
        Se presupune că Ștefan cel Mare și Sfânt învățase jocul de șah care are la bază reguli similar militare cu plan de atac/apărare, strategie și tactică. De aceea a biruit în majoritatea războaielor sale și-a domnit atât de mult. Desigur că fără geniul său nimic n-ar fi fost posibil! Ștefan cel Mare și Sfânt a fost omul secolui său dar și al mileniului! Prin lupta sa și a micuțului său "regat" a sacrificiilor enorme el a apărat și chiar a salvat Europa catolică de invazia otomanilor!
        Din păcate această Europă n-a făcut nimic pentru el! Din contră i-a fost chiar dușmană! Cățelușii Papei de la Roma, semiromânul Matei Corvin și regii polonezi în loc să-l ajute au invadat cu oaste Moldova ca să-l înlăture de la domnie și să-și pună cățelușul lor care eventual să accepte și catolicizarea spațiului românesc!
        Cazul nu se oprește doar la Moldova și Ștefan ce Mare! Tot cățelușul amintit, la porunca Papei de la Roma, l-a sechestrat 14 ani pe marele domnitor Vlad Țepeș care tocmai redusese la jumătate oastea lui Mahomed al II-lea! Era condusă chiar de cel care în 1453 cucerise Constantinopolul care a ajuns Istanbul iar Catedrala Sofia a Patriarhilor Ortodocși a fost transformată în Moscheia Agia Sofia pe care o vedem și azi! După câteva tentative nereușite ale supușilor săi (ajunși în țepele de pe ziturile măreței Curți Domnești din Târgoviște) Mahomed a venit personal să-l pedepsească pe ghiaurul neascultător! Culmea cu câțiva ani înainte de 1453, ghiaurul fusese ostatec la turci pe domnia tatălui său! În loc să vină direct acasă conștiința nu l-a lăsat și și-a riscat viața la apărarea Constantinopolului în 1453!
        Handicapatul la sechestrat pe marele voievod în cetatea Vișegrad de pe o insuliță de pe Dunăre de lângă Budapesta! Era chiar complexat de măreția cei doi pe care n-ar fi putut să-i ajungă niciodată iar el se dorea buricul zonei căci așa i-a băgat unguroaica de mamă în cap! Probabil că n-a uitat nici înfrângerile primite de la cei doi chiar în curtea casei părintești pe perioada copilăriei comune cu Ștefan și a scurtei perioade în care și Vlad a fost oaspete!
         Catolicii sunt vinovați de penetrarea otomanilor în Balcani și de izlamizarea popoarelor creștine. Este consecința comportamentului lor de pe întreg mileniu! Desigur că, în loc să-l slujească pe Dumnezeu cum clamează, sunt stăpâniți de ambiții pământene și vor să-și impună dominația nu numai peste spațiul ortodoxiei este europene ci și în întreaga lume! Deci se vede că slujesc altui zeu și nu mai merită să-mi irosesc cuvintele pe toți cei implicați!
        După asasinarea lui Bogdan Vodă tatăl său, care n-a domnit nici trei ani, Ștefan a fost salvat , crescut și ocrotit la curtea lui Iancu de Hunedoara. Aici a crescut alături de obrăznicătura și handicapatul de fiu al lui Iancu care cu timpul a fost mai mult ungur decât român din cauza educației a mamei unguroaice! Din păcate acest handicapat, orgolios și egoist fără margini, va deveni regele Ungariei și va face mult rău neamului românesc și chiar ungurilor! Ciudat este că atât ungurii dar și românii se mândresc prostește cu el!
        Cât Vlad a fost ostatec la turci tatăl și fratele său au fost asasinați cu concursul ungurilor! Aceștia au pus un cățeluș de-al lor domn în Țara Românească! Deoarece nu mai era important Vlad a fost eliberat din Asia Mică. N-a venit direct acasă, conștiința nu l-a lăsat și a participat la apărarea Constantinopolului asediat și cucerit de turci în 1453 când sultan devenise chiar Mahomed al II-lea spaima Europei! Acest sultan a primit personal două înfrângeri usturătoare numai de la doi domnitori români Iancu de Hunedoara și Vlad Țepeș! Din păcate Șetefan cel Mare la Războieni în 1476 n-a mai putut să-i servescă ultima înfrângere care ar fi intrat în "Guiness Book" deși chiar cele două sunt suficiente! După căderea Constantinopolului Vlad Țepeș a poposit un timp la curtea lui Iancu de Hunedoara unde i-a găsit pe Ștefan cel Mare și Matei Corvin cu care probabil și-a măsurat forțele. Poate că perdantul de serviciu a fost handicapatul! Poate această perioadă i-a hrănit ura ungurească și permanentă pe cei doi care-i erau superiori din toate punctele fapt demonstrat prin faptele lor și prin ceea ce au realizat fiecare dintre cei trei!
          Vlad Țepeș (născut 1431, Sighișoara, Transilvania - eliberat de la Vișegrad în 1476 și asasinat de boieri pe 14 Dec 1476, București) a trecut pe la Iancu de Hunedoara pentru a-i cere sprijinul de a recupera tronul Țării Românești și a pedepsi pe asasinii tatălui și fratelui său. Dar Iancu avea atunci problema de a salva Belgradul (da capitala Serbiei de azi) aflat luni de zile sub asediul armatei otomane condusă personal de Mahomed al II-lea. A reușit să penetreze în cetate și să-l înfrângă pe sultan care a încercat să se sinucidă dar l-au salvat apropiații. Dar în Belgrad viața era groaznică. Din cauza lipsei de apă blocată de otomani, a mizeriei, a cadavrelor de oameni și animale căzute și abandonate peste tot, s-au înmulțit șobolanii care-au răspândit ciuma contactată și de voievod care moare în Aug 1456! Oare de ce Belgradul și Voievodina (parte din Banatul multimilenar românesc) este la sârbi și altă parte din Banatul, multimilenar românesc, din jurul Seghedinului la unguri?
        Desigur că Vlad Țepeș, om de acțiune n-a mai așteptat ajutorul și-a recâștigat singur tronul, iar anul următor l-a ajutat și pe Ștefan să recâștige, fără vărsare de sânge, tronul tatălui său! Aron Vodă
        Din păcate Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare nu s-au înțeles într-o politică comună antiotomană! Ștefan n-a crezut în Vlad și planul lui care nu se baza pe supunere îndelungată la otomani până se întremau cele două țări! Dar Vlad nu numai c-a făcut ordine în cinci ani dar i-a administrat singur o înfrângere dezastruoasă lui Mahomed venit personal să-l pedepsească! Mult mai grav este faptul că, Ștefan, gândind că Vlad va fi învins și cetățile de la gurile Dunării vor cădea în administrație turcească, a intervenit pentru a cuceri cetatea Chilia dar n-a reușit fiind chiar rănit. O va cuceri în 1465 când domnitor era Radu cel Frumos cățelușul sultanului! A fost o acțiune imorală și inadmisibilă prin care românii agresați de turci dar și de vecinii noștri s-au omorat între ei! Fapta demonstrează, că la acea dată, Ștefan nu avea conștiința globală de neam românesc ci privea doar la interesul țării sale! Nu același lucru pot să-l afirm despre Vlad, despre care cred c-avea conștiință de neam dar care, din păcate a fost superficial în evaluarea lui Matei Corvin și a ceea ce ar fi capabil să facă rău! De aceea a fost sechestrat de handicapat la Vișegrad și astfel Ștefan se trezește singur în lupta antiotomană care în fapt a fost o pedeapsă pentru ignorarea alianței cu cel cu care ar fi putut face enorm pentru neamul românesc, cu Vlad Țepeș!
        Conștiința de neam a avut-o, cu un mileniu și jumătate înainte, Burebista, și Decebal care au și plătit cu viața. Abia peste 150 de ani, Mihai Viteazu a avut conștiință de neam și a demonstrat-o faptic, plătind și el cu viața! Dar s-a bazat pe mercenari străini, pe împăratul hasburgilor,etc. și în plus a fost superficial cu procedurile și cu oamenii absolut necesari pentru protecția sa! Nici măcar un soldat n-ar fi trebuit să intre înarmat în camera sa / cortul său! Dar nici unul din pază n-a avut creier și a lăsat să intre chiar mai mulți mercenari străini înarmați! Însă pentru acest comportament vina este a conducătorului care a ignorat complet paza și viața sa care nu mai era a lui ci a neamului!
        Pierderea lui Vlad Țepeș din lupta antiotomană a însemnat enorm pentru neamul românesc. Regret s-o spun, n-am nici un drept să-l evaluez eu pe marele Ștefan dar cineva trebuie s-o spună ca neamul să învețe și să nu mai repete la infinit aceleași greșeli din cauza egoismului exagerat din noi! Această pierdere n-ar fi avut loc dacă atitudinea lui Ștefan față de Vlad Țepeș ar fi fost cea corectă! Din păcate chiar Ștefan a contribuit indirect la această pierdere căci ar blocat destinul neamului! Ștefan a fost superficial și chiar egoist când i-a respins alianța lui Vlad! S-a produs acest fapt regretabil deoarece nu l-a respectat pe Vlad Țepeș deși era cu peste șapte ani mai mare, avea o experiență enormă în cunoașterea personală și evaluarea sultanului Mahomed II din perioada de ostatec. Mai mult, l-a ajutat să recapete tronul în 1457, și trebuia să-l considere ca pe fratele său mai mare și mai priceput ca el la acea dată!
        Comportamentul lui Ștefan față de Vlad este vizibil în 1462 când a făcut ca românii din ambele principate să se bată între ei deși armata otomană era în Țara Românească! Nici un argument chiar și nici acela că acele cetăți ar fi oricum cucerite de turci nu trebuia să-l determine pe Ștefan cel Mare să atace Chilia o cetate de la gurile Dunării! Mai ales că știa că oștenii lui Vlad Țepeș aveau ordin să le apere cu prețul vieții! Pedeapsa a venit personal pentru Ștefan care se spune c-a fost rănit grav la picior în aceste lupte iar consecințele acestei răni le-a suportat toată viața! L-a tot vindecat, ani de-a rândul, evreul Șmil dar n-a găsit remediul corespunzător! Dar consecințele principale privesc Destinul Neamului parcă hărăzit să ne omorâm între noi în timp ce dușmanul comun este în ograda noastră!
        Există câteva imoralități similare (din cauza unor conducători patrioți care au călcat principii morale pe care nu trebuiau să le încalce) în istoria neamului pentru care am plătit enorm în jertfe umane și pierderi teritoriale de-am rămas nesemnificativi în fața tuturor vecinilor azi stăpâni pe aceste pierderi! 
        Am văzut că prima bătălie a lui Ștefan a fost o bătălie imorală (singura imorală dar care a fost ca un postament al unei creații ce putea fi extraordinară în alianță) contra românilor lui Vlad Țepeș care l-a ajutat să recupereze tronul tatălui său asasinat de fratele vitreg! 
         Aron Vodă se refugiază la polonezi care permanent au încercat să-și pună un cățeluș pe scaunul Moldovei! La somațiile lui Ștefan, polonezii nu l-au mai ocrotit și a venit sub aripa handicapatului de Matei Corvin care îl ura pe Ștefan și intenționa să-l elimine și să-și pună el cățelușul, fie și pe unchiul asasinul! Ștefan îl avertizează să nu-l mai adăpostească dar ungurul sfidează! Ca urmare Ștefan face câteva incursiuni în Transilvani, cucerește chiar cetăți și până la urmă îl prinde pe asasin care primește răsplata! Cu acest prilej i-a dat o lecție și lui Matei Corvin și chiar din nou și polonezilor!
         Ca urmare, Matei Corvin se decide să-l înlăture pe Ștefan căci nu-i mai suporta imaginea de noul mare principe al zonei! Astfel cu o armată de români și unguri intră în Decembrie 1467 în Moldova! Armata lui este zdrobită la Baia de cătrearmata lui Ștefan și el abia scapă de mânia acestuia dar este grav rănit! Se zice c-a scăpat de Ștefan datorită unui trădător moldovean!
         Aproape două decenii s-a pregătit pentru momentul de confruntare cu otomanii cărora nu le-a mai plătit tributul! O armată otomană numeroasă a venit să-l pedepsească în Ian 1475. Bătălia a avut loc la Vaslui sau Podul Înalt unde Ștefan obține o victorie uriașă care face înconjorul Europei! Dar anul următor vine chiar sultanul Mahomed al II-lea care învinge la Războieni sau Valea Albă, denumire fiind urmarea albirii ei de mulțimea oasele celor căzuți în această bătălie! Ștefan se retrage, reface oștirea și-l obligă pe sultan să facă calea întoarsă! La oastea otomană s-a adăugat și o oaste din Țara Românească al cărui domnitor Basarab al III-lea cel bătrân (cunoscut ca Laiotă Basarab) devenise tributar otomanilor deși și Ștefan l-a ajutat să ocupe tronul! Tot Ștefan îl va detrona și va pune pe Țepeluș care n-a domnit decât câțiva ani. Din păcate, tronul Țării Românești a fost așa de instabil încât Ștefan nu s-a putut baza nici pe domnitorii puși de el! La această instabilitate a contribuit atât otomanii dar și ungurii cu Matei Corvin!

Relația lui Ștefan cel Mare cu Regii Polonezi

        La acea vreme Moldova se învecina la nord cu regatul polonez care ocupa o zonă mare din Regatul lui OM și al lui Burebista! Azi teritoriul se află, din păcate, la vecinii noștri ultra obraznici ucrainienii a căror istorie începe la Trianon 1920 iar azi au un teritoriu de circa trei ori mai mare ca al nostru dar jumătate este al nostru!  În aprilie 1459 Ștefan l-a recunoscut ca suzeran pe Cazimir al IV-lea Jagello, regele Poloniei și i-a lăsat un fel de cadou cetatea Hotinului azi în Ucraina. A promis că se va închina personal când regele va sosi în regiunea de graniță.
        Ca  și ungurii și polonezii s-au purtat foarte urât cu Ștefan și de fapt cu neamul românesc deși stăteau și stau în gazdă la Burebista! Ei se credeau "șefii de cartier" ai zonei și doreau ca Ștefan să le jure credință, să fie vasalul lor! Ștefan le cerea ajutorul contra otomanilor și tătarilor care atacau la comandă iar polonezii condiționau ajutorul de depunerea personală a jurământului de vasal care era umilitor cu atât mai mult cu cât venea de la un popor care își zicea și-și zice creștin! Dar atenție creștin de-al Papei de la Roma!
          După zeci de ani de tergiversări Ștefan este nevoit să meargă la Calomeea (azi în Ucraina) în Sep 1485 deoarece situația grea a Moldovei. Deși protocolul convenit a fost depunerea jurământului în cort închis, polonezii la momentul de maximă umilință au deschis cortul ca mii de polonezi îngâmfați să delireze! În acel moment oastea otomană (cu misiunea de a-l înlocui pe Ștefan) și munteană dădea foc Sucevei furioși că cei din Cetatea Sucevei au refuzat să se predea și n-o puteau cuceri ușor! Ștefan revine de la Calomeea și-i alungă pe invadatori!

Bătălia de la Codrii Cosminului

        Bătălia a început de Sfântul Dumitru dar a ținut până pe 30 Oct 1497 într-o zonă împădurită situată la circa 100 km nord de Suceava, pe teritoriul actualelor comune Voloca pe Derelui și Valea Cosminului (din păcate azi regiunea Cernăuți, Ucraina). Oastea Uniunii Polono-Lituaniene comandată de regele Ioan I Albert a pătruns pe teritoriul Moldovei, sub pretextul unei acțiuni antiotomane având ca scop eliberarea cetăților Chilia și Cetatea Albă, de sub stăpânirea otomană. Scopul real era înlăturarea lui Ștefan și instalarea pe tronul Moldovei a lui Sigismund fratele său.
        Ștefan cu răzeșii lui au zdrobit oastea poloneză-lituaniană și a luat câteva mii de prizioneri. O parte i-a pus în jug și au arat locul numit după bătălie Dumbrava Roșie datorită sângelui de creștin vărsat din ambiții poloneze. Apoi i-a pus să semene ghindă pentru a crește din nou stejarii distruși de oastea voievodului în această bătălie deoarece a tăiat din ei în așa fel ca să-i prăvălească pe polonezi ademeniți în acest loc capcană! Se zice că din stejarii crescuți din ghinda semănată de polonezi a mai rămas doar unul botezat Stejarul lui Ștefan cel Mare de către localnici Tot ei au construit în apropiere și o cruce pe care scrie Nu este a mea și nici a voastră, dar este a nepoților și strănepoților noștri, 1497 în ziua de Sf. Dumitru!
       Polonezii n-au învățat nimic din acea lecție! Nu este locul să detaliez comportamentul lor (și al tuturor vecinilor obraznici) chiar și după ce le-am salvat tezaurul în al doilea război mondial iar pe al nostru n-am fost în stare cum n-am fost în stare nici în primul când handicapații trădători de la București l-au dus la ruși!
        Către sfârșitul domniei Ștefan a fost nevoit să accepte șefi pe turci cărora le plătea un tribut și se comportau de multe ori mai corect decât perfizii de regi creștini și de șeful lor Papa de la Roma  pentru cei din zona catolică (unguri și polonezi)!

Episodul Aprodul Purice

        În 1991 la începutul conflictului de pe Nistru, șefii din Chișinău au dat ordin polițiștilor să nu folosească arme de foc, pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia din zonă. De acest fapt au profitat unităţile paramilitare separatiste care au declanşat procesul de exterminare a românilor din zonă. Spre exemplu, poliţistul Valentin Purice considerat fascist român a fost torturat, schingiuit şi răstignit pe cruce. Apoi a fost împuşcat mortal și pe faţă i-au ars steaua sovietică. Peste două zile corpul său a fost găsit în apele Nistrului. Avea două împuşcături în cap, mâinile şi picioarele găurite de cuie metalice.
        Înainte cu puțin timp de acest fapt inimaginabil, eram lângă Palatul Pionierilor din Parcul Tineretului și aud la un radio discursul patriotard ținut la București de către Grigore Vieru. Din păcate acesta era "fan" (ca și prea mulți alții) al bulibașei de Chirnogi! În discurs, printre altele, a menționat cum un polițist Purice, "urmașul" celebrului Purice apără pământului românesc! Se referea la celebrul Purice care pe câmpul de luptă i-ar fi oferit spinarea sa lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a se urca din nou pe cal de pe care căzuse. Accidentul putea să-i fie fatal deoarece dacă s-ar fi rănit grav nu mai avea garda sa de soldați fiind înconjurat doar de răniți neputincioși sau de soldați fără viață!
          Reamintesc că prima confruntare cu otomanii, în care a obținut o victorie răsunătoare la nivel european, a avut loc la Vaslui 1475 când Ştefan cel Mare s-a decis să nu mai recunoască suzeranitatea Porţii Otomane și să nu mai plătească tribut anual!
         În anul 1486, Ştefan cel Mare și Sfânt a avut ultima sa bătălie cu turcii. Pentru a-l înlătura pe neînvisul domnitor imperiul a trimis o armată copleșitoare, instruită, bine echipată și înarmată. Marele Ștefan cu răzeșii lui a câștigat această bătălie - ultima confruntare cu turcii, epuizat de războaie, Ștefan a considerat că este mai bine să încheie pace, să accepte suzeranitatea Porții și să plătească din nou tribut! A fost obligat să renunţe în favoarea turcilor la cetăţile Chilia şi Cetatea Albă, cetăți de bază în apărarea Moldove. După această condiție grea a încheiat pace cu Imperiul Otoman și n-a mai avut nici o bătălie până la sfârșitul vieții din 1504.
          Iată un rezumat al poveștii descrisă de  Ion Neculce în O Samă de Cuvinte!
          Ca mai toate bătăliile sale cu otomanii bătălia  a fost foarte grea și a avut loc la Şcheia, Suceava, pe 6 Martie 1486! În prima fază Ştefan a fost învins temporar dar a căzut și de pe cal fapt ce putea să-l coste și viaţa. Neavând cine să-l ajute a stat ascuns câteva ore printre răniţi neputincioși și printre soldați, din ambele tabere, fără suflare. Deodată apare miraculos salvatorul Purice care avea funcția de aprod la curtea de la Suceava și care zice: Doamne, eu mă voi face o moviliță și vino de te sui pe mine și încalecă. Și s-au suit pe dânsul Ștefan-vodă și au încălecat pre cal. Și atunce au dzis Ștefan vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu și tu, atunci ți-i schimba numeli din Purice în Movilă. Şi au dat Dumnedzeu şi au scăpat amândoi. Şi l-au şi făcut boier, armaş mare, pre Purece. Şi dintru acel Pureci aprodul s-au tras neamul Movileştilor, de au agiunsu de au fost şi domni dintru acel neam. Dar şi aprodzii atunce nu era din oameni proşti, cum sunt acum, ce era tot ficiori de boieri.

        Despre Ștefan cel Mare și Sfânt completări la marile lui fapte sunt subiectele:

        1. Planul Milenar al lui Ștefan cel Mare și Sfânt ;

        2. Canonizarea familiei Elenei fica lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Gheorghe Ghe. Borcan